Zalaegerszeg

2016.09.25. 18:01

Trendi a lila virág? Az alkotás örömével ajándékozzák meg

Zalaegerszeg - A hagyományápoló, kulturális és kertbarátkör múlt heti rendezvényén csodájára jártak a vendégek a virág- és terménykompozícióknak, az asztali díszeknek. Hja, kérem! Könnyen dekorál, akinek saját virágkötője van.

Fincza Zsuzsa

Gergye Ferencné, Ági anno a számviteli főiskola adminisztrátoraként dolgozott, most rá is ér növényekkel babrálni, hiszen öt évvel ezelőtt nyugdíjba ment.

- Aktív éveim vége felé a kollégiumban voltam gondnok - ez volt csak az igazán nekem való munka! - meséli. - Egyrészt, mert fiatalokkal foglalkozhattam, másrészt - minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugyebár -, megkedveltethettem velük a hobbimat, a virágkötészetet. Igyekeztem a tanulás mellett maradt kis szabadidejüket hasznos dolgokkal megtölteni, a nagy ünnepek, húsvét és advent előtt virágkötőket, népművészeket hívtunk, akik segítségével asztali és ajtódíszeket készítettünk, tojást berzseltünk, kézműveskedtünk. Közben persze én is sokat tanultam.

Az aprófejű őszirózsák dominálhatnak

Az első mestere viszont a nagyszülője volt.

- Végtelenül nagymamás gyerek voltam, mindig rajt csüngtem, mellette tettem-vettem a mindenszenteki koszorúkötés idején is. Soha nem felejtem, amit többször is elmondott nekem. nem az a fontos, hogy a te koszorúd legyen a legszebb, hanem az, hogy amíg kötöd, arra gondolsz, akinek a sírjára szánod . Minden évben magam készítem a család részére a koszorút, tízet, tizenötöt is egyszerre, s úgy, ahogy a mamám annak idején mondta.

S innét már csak egy lépés volt a virágkötészet. Először ünnepi dekorációnak, aztán évszakköszöntő ajtó- és asztali dísznek, majd alkalmi kompozícióknak. Ha meglát egy szép növényt, már köréje képzeli a többit, amivel még szebb lenne. A kertjében is a virágok, a dísznövények játsszák a főszerepet.

Jellegzetes őszi asztali dísz kompozíció

- Szeretem a faágakat, a nyírt, a szomorúfüzet, a magyalt. Szépen lehet dekorálni a vadszőlővel, a borostyánnal, jól formálható a lila akác indája. A fűszernövényekkel egzotikus illatúvá varázsolható a kompozíció - a másik gyengém éppen a zöldfűszer. Minden megszerezhető fűszernövényt kipróbálunk, ha elsőre nem ízlik, többször is. Azt mondják minden új ízt legalább tízszer meg kell kóstolni ahhoz, hogy megszeressük. Ha akkor sem tetszik, hát hagyhatjuk, az ízlésen nem lehet vitatkozni.

- Mi most a trendi a virágkötészetben?

- Természetesen az ősz színei. Egész évre vonatkozva pedig a lila virágok. Az orgona, a levendula, az orchideák, az őszirózsák.

- S hol terem az a sok szép növény?

- Türjén. Zalaegerszegen lakunk, de felújítottuk a szülői házat, így márciustól novemberig kiköltözünk a faluba.

Ági ott hódol másik nagy szenvedélyének, a keramikusságnak is.

Gergye Ferencné a zalai kertbarát körök minapi rendezvényére készített asztali díszekkel   Fotó: a szerző

- Volt osztálytársam, Stekli Ilona fazekas, népi iparművész mindig meghívott a kiállításaira és invitált: menjek el a műhelyébe is. Öt évvel ezelőtt elmentem és ott is ragadtam. Egyelőre csak lap- és hurkatechnikával dolgozom, de úgy is el lehet mindent készíteni, csak tovább tart. Tízen, tizenöten gyúrjuk az agyagot a kerámia szakkörben, októbertől már korongozunk is. Akkor kapunk ugyanis alkalmas felszerelést, s addig beüzemeljük a kemencénket is. A virágkötészet és a kerámiakészítés külön-külön és együtt is megajándékozott az alkotás örömével.

A közösségben végzett munka plusz hozadéka, hogy egymás munkájának is nagyon tudnak örülni. Ezért szeretik mindannyian, amikor a ősszel a kertbarátokkal közösen kötnek akár sírcsokrokat vagy az adventi koszorúkat.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!