fűtik, amit lehet

2018.02.08. 16:14

Az utóbbi 24 év leghidegebb olimpiája következik

Az utóbbi 24 év leghidegebb olimpiája következik péntektől Phjongcshangban.

Phjongcshang, 2018. február 7. Az Alpensia Síugró Központ lelátóján lapátol havat egy férfi Phjongcshangban 2018. február 7-én, két nappal a 2018-as phjongcshangi téli olimpia elõtt. (MTI/AP/Charlie Riedel)

Forrás: MTI/AP

Fotó: Charlie Riedel

Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb, hogy mínusz 11 fokos átlaghőmérséklettel számolnak a szervezők. A Szöultól 180 kilométerre található Phjongcshang a Koreai Köztársaság egyik leghidegebb régiójaként ismert. Télen éjjel mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is ritkán emelkedik fagypont fölé.

A téli olimpiák történetében az 1980-as Lake Placid-i volt a leghidegebb mínusz 13 fokos átlaghőmérséklettel. Az abszolút rekordot az 1988-as, Calgary játékok tartja, ott mínusz 45 fokot is mértek.

A pénteki nyitóünnepségen nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott Olimpiai Stadion köré, emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak.

A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt, valamint párnát kapnak.

A várható hideg miatt az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen.

Borítókép: Az Alpensia Síugró Központ lelátóján lapátol havat egy férfi Phjongcshangban 2018. február 7-én.

MTI / AP / Charlie Riedel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!