Belföld

2012.11.11. 07:54

Nem csalt a kőszegi képviselő, felmentették Racker Bélát (Frissítve)

Zalaegerszeg - A törvényszék bűncselekmény hiányában pénteken felmentette Racker Bélát, aki 2006 és 2010 között volt Kőszegen önkormányzati képviselő az MDF színeiben.

Arany Gábor

Különösen nagy kárt okozó csalással vádolta Racker Bélát a Vas Megyei Főügyészség. Azt rótták terhére, hogy 2008 júniusában az általa képviselt Zöld Erőmű Kft. az önkormányzattól kizárólag bio-etanol üzem létesítésére jelképes összegért, 1 Ft/m2 áron, azaz 130 millió forint kedvezménnyel megszerzett közel 10 hektár területet 650 Ft/m2-ért adta tovább a Zöld Erőműhöz tulajdonosi szálakkal kapcsolódó Kőszegi Ipari Park Kft-nek. Az ügyészség szerint ezzel a városnak 137 millió forint kárt okozott és még közel 90 millió forint értékű területet szerzett volna meg, ha további ingatlan átjátszásai megvalósulnak. A vádhatóság szerint ezek a vállalkozások amúgy sem lettek volna képesek a 20-30 milliárd forint tőkeigényű beruházás lebonyolítására. A bírósági eljárásban azonban kiderült, megalapozatlanok a vádak. Bizonyítékok, tanúk támasztották alá, hogy Racker Béla szándéka valóban bio-etanol üzem, valamint ipari park létrehozására irányult. Az eljárásban nem volt megállapítható a haszonszerzésre irányuló bűnös szándék.

Egyébként a vádban szereplő szerződés a két kft. közötti adásvétel kiderülte után három héttel felbonttatott és az eredeti állapot állt helyre, tehát a várost nem érte kár. Ráadásul egy évvel később majdnem ugyanilyen tartalmú kontraktus köttetett Kőszeg és a Racker érdekeltségében lévő cég között. Igaz, végül ettől a szerződéstől is elálltak a felek, de nem Racker Bélán múlott, hogy a beruházás mégsem valósult meg.

Ahogy dr. Gergye Tamás bíró az ítélet indoklásában egyebek mellett így fogalmazott: a vádirat állításai tarthatatlanok, önkényes megállapításokat tartalmaznak. Az ítélet nem jogerős, a vádlott tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!