Trianon törökkori gyökerei

2024.09.16. 19:30

Folytatódik a Hadtörténelmi esték sorozat Nagykanizsán

A nagykanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban folytatódik a Hadtörténelmi esték sorozat. Az esemény keretén belül szeptember 17-én kedden 17.30 órakor prof. dr. Pálffy Géza történész, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője Trianon törökkori gyökerei címmel tart ingyenes vetített képes történelmi előadást.

Benedek Bálint

Dr. Pálffy Géza Fotó: Bencsik Ádám/beol.hu

A beszámoló a Magyarország törökkori históriájában bekövetkezett sorsdöntő változásokkal ismerteti meg a hallgatóságot. Az előadó több kérdésre keresi a választ: Valóban elveszett a magyar függetlenség az 1526. évi mohácsi csata után? – mint gyakran állítják napjainkban is. Tényleg csak gyarmatnak kellett a Habsburgok vezette Közép-Európa számára Magyarország? Milyen szerepet játszottunk a 16. századi Európa törökellenes védelmében és élelemellátásban? Mi változott meg a három részre szakadás közepette? Mely városok vették át az 1541-ben elveszített Buda szerepköreit? Beszélhetünk-e 1526-41 után egyfajta „első Trianonról”, amelynek következményei döntő szerepet játszottak utóbb a 20. századi trianoni sorsfordulóban?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában