Biokertészet

2014.04.14. 12:32

Aprócska ajándék

A múlt heti időjárás hathatós segítségével sikerült visszatartani magamat az elsietett ültetésektől, a kertbe szinte csak vizitálni jártam – értsd: óránként megtekintettem hány mikrométert nőttek a már felszínre vergődött vetemények.

Fincza Zsuzsa

Hogy az idő ne múljon haszontalanul, felkerestem a kedvenc vadkörtefámat, felmértem milyen termés várható, s biztosítottam, az idén sem érleli hiába kellemesen fanyar, diónyi gyümölcsét. A vadkörte, alias vackor, minden körtefák öregapja, a valaha népszerű erdei remete kiterjedt rokonsággal büszkélkedhet, ám a számunkra legkedvesebb, a nevünket is viselő „Pyrus magyarica" lassan eltűnik a színről. A fokozattan védett őshonos gyümölcsfáink között szerepel, a szakemberek szinte valamennyi példányát név szerint ismerik, a többségük Szentendre környékén, a Visegrádi-hegységben és a Pilisben került összeírásra. Sajnos elég kényes jószág, az amúgy strapabíró pereputtyal ellentétben megsínyli a szárazságot, nem tűri az árnyékolást, más fák közé beszorítva csak senyved, meghajlik, nem virágzik, nem terem, elpusztul.

Virágban a vadkörte. Fotó: Fincza Zsuzsa

Az én vadkörtefa barátom valószínűleg csak egy mezítlábas vackor, valamilyen közönséges hibrid, ám ez egy cseppet sem zavar, hiszen aprócska gyümölcse ugyanolyan üdítő, tápláló és vitamindús csemege, mint az előkelő rokonságé. S ami a legfontosabb, mint valamennyi vadgyümölcs, minden porcikájában gyógynövény. Vízhajtó hatású termését a népgyógyászat felkent szakemberei a veseproblémákkal küszködőknek javallják, a kérgéből készült főzetet aranyerek gyógyítására, bélrendszeri zavarok kúrálására alkalmazzák. A gyökerét kólika ellen vetik be, főzetének rendszeres iszogatása előnyös a cukorbetegek számára is. Arbutinban dús levelét fertőtlenítő medicinaként vethetjük be.

Jó hír: a vadkörtéből erjesztett pálinka megőrzi a gyümölcs gyógyhatását – Göcsejben régen szekérderékszám hordták haza az erdőkben felszedett vadgyümölcsöt, és törkölypálinkát főztek belőle. Persze ugyanúgy készíthető belőle kompót, lekvár vagy akár frissen leves, mártás, mint más gyümölcsből, ám a kövecsessége miatt a masszát át kell passzírozni. A legkönnyebben egy ősi italt, vackor csűgört kotyvasztunk belőle, a recept pofonegyszerű és tarisznyányi mennyiséggel is kipróbálható. A jól megmosott vadkörtédet darabolt apróra, vagy robotgéppel szecskázd össze, egy nagy dunsztos üveget harmadáig pakolj meg vele és önts rá hideg vizet. Pár nap múlva már iható is a nagyon aromás, illatos, vitamindús vadkörteital. Nem kell bele se tartósító, se cukor, ám ajánlott hideg helyen tartani. Ha hagyod, később borrá erjed majd megsavanyodik – de ne keseregj, mert a legfinomabb gyümölcsecet birtokába jutottál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!