Bulivan

2011.01.29. 09:00

Szerelem és más drogok - Boldog kapcsolat receptre felírva

Love story újratöltve és némi kék pirulával felpörgetve: a siker és a gyógyulás garantálva. Nem véletlenül játszódik ugyanis a Szerelem és más drogok című film 1997 tájékán, hiszen a főszereplőnk nem másból gazdagszik meg, mint a Viagra nevű gyógyszer forgalmazásából. De ne szaladjunk enynyire előre.

zaol.hu

Jamie (Jake Gyllenhaal) igazi nőcsábász, lehengerlő stílusának egy hölgy sem képes ellenállni, ám az élete korántsem boldog. Abbahagyta az orvosi egyetemet, a családja fekete báránya, s egyik állásból a másikba kerül. Így találja meg őt a gyógyszerügynöki munka, ami nagyon kedvére való: a csinos asszisztenseket elcsábítva könnyen mozog a kórházakban. Itt ismerkedik meg Maggie-vel (Anne Hathaway), aki nemcsak szép, de teljesen más, mint azok az üresfejű lányok, akikkel eddig találkozott: vicces, spontán és igazi szabad szellem. Nem sokkal később egymás karjaiban kötnek ki, ám Jamie rájön, nemcsak testi szerelmet akar tőle. Egyre több időt töltenek együtt, ami Maggie-nek terhes lesz, hiszen gyógyíthatatlan betegsége miatt nem akarja, hogy a fiú is szenvedjen.


A film története nem véletlenül juttatja eszünkbe minden idők egyik legnagyobb szerelmesfilmjét, a Love storyt, hiszen valóban sok a hasonlóság: gazdag, nőcsábász fiú és szegény, de talpraesett lány, aki súlyos betegségben szenved. Ám ennél sokkal többet mond ez a film: nemcsak közeli képet kapunk egy eddig háttérben dolgozó szakma, a gyógyszerügynökök világáról, hanem egy szörnyű betegség, a Parkinson- kór is más megvilágításba kerül. A két főszereplő remek alakítást nyújt, látszik, hogy korábban már szerepeltek együtt, ezért összeszokott párosként mozognak a filmvásznon.  Az is igaz: a sok meztelen jelenettel kivívták maguknak, annak ellenére, hogy mindketten gyerekszínészként futottak be, ezután már máshogy nézzenek rájuk a nézők.

A film alapvetően szórakoztató, ám a legnagyobb baja az, hogy nem dönti el, mégis mit akart mondani abban a másfél órában. Kicsit minden akar lenni: megríkató dráma, gyógyszercégeket bemutató dokumentumfilm, csöpögős romantikus giccs, de igazán nem mer a mélységekbe menni, s emiatt lesz érdektelen a néző számára. Nem értjük, miért szeretnek egymásba a főhősök, miért akarnak különválni, majd együtt maradni, s milyen borzasztó ezzel a betegséggel élni. Úgyhogy a Love story sírásfaktorát ez a film sem érte el... 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!