Szívesen élnek, dolgoznak megyénkben a külföldiek

<b>Zalaegerszeg</b> - A nyugat-dunántúli régió különösen kedvelt a külföldiek körében - legyen szó letelepedésről, vagy munkavállalásról - , állapítható meg a tavalyi adatok alapján.

MTI

A 2007 decemberi schengeni csatlakozással hazánk nemcsak tranzit-, hanem cél-országgá is vált,  fogalmazott Kovács Gyula, a bevándorlási és állampolgársági hivatal regionális igazgatója.

A három megyéből Zala specialitása, hogy külső és belső schengeni határral is rendelkezik. Mint elmondta, külső határa ellenére idegenrendészeti szempontból nem problémás hely, kevés jogsértést tapasztaltak. Kijelenthető: a külföldiek nem jelentenek közbiztonsági kockázatot. 

- A legális migráció terén azt látjuk, hogy Zala megye közkedvelt az uniós, és azon kívüli országok polgárai között. Növekedett az ukrán, mongol, szerb kérelmezők száma. Ők tartózkodási engedélyt kérnek, s nyilatkozatuk szerint jövedelemszerzési cél munka köti őket ide, varrodában építőiparban helyezkednek el  mondta el.  Az uniós polgárok a nyugat-európai országokból érkeznek huzamosabb időre. Különösen a gyógyfürdők környéke kedvelt, kezeltetik magukat, ingatlanokat vásárolnak. Ezért regisztrációs igazolást kérnek, mellyel öt évig tartózkodhatnak az országban - magyarázta.

Az igazgató elmondta, az egerszegi Mártírok útján megtalálható ügyfélszolgálati irodájuk bekapcsolódott a Dolga -Vas - Rédics székhelyű úgynevezett kapcsolattartási pont munkájában. Adatokat szolgáltattak a magyar, szlovén, osztrák hatóságoknak. 



A külföldiek kedvelt célpontja régiónk Fotó: ZH-illusztráció

A statisztika azt mutatja, a külföldiek jogsértései nem jelentenek komoly problémát, minimális számban fordultak elő. Jellemzően az országból kitiltott menedék kérők tovább utaztak, majd pedig az osztrák, illetve szlovén hatóságok visszaadták őket.

Ilyenből a régióban is csak száz körüli eset fordult elő, míg Zalában alig tucatnyi, számolt be Kovács Gyula.

Emellett viszont megnőtt a beutazási és tartózkodási engedély megtagadása. Erre legtöbbször valamilyen szabálysértést követően került sor, amennyiben a delikvens nem fizeti be kiszabott bírságot.

Tavaly 943 tartózkodási engedélyét adtak ki a régióban unión kívüli és közel négyezret az unióból érkező polgároknak  ennek körülbelül negyedét Zalában. Letelepedési engedélyből 74-et állítottak ki, szinte kizárólag uniós polgárok számára. Tavaly 232 kiutasításra került sor, 140 idegenrendészeti őrizetet rendeltek el és 123 személyt toloncoltak ki, derült ki az igazgató tájékoztatásából.

 

Fotó: illusztratív

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!