Újratelepíti körteültetvényeit a nagykanizsai Gyümölcskert Zrt.

A kereslet visszaesése ellenére folytatja körteültetvényeinek újratelepítését a nagykanizsai székhelyű Gyümölcskert Zrt., a napokban 35 hektáron vágtak ki elöregedett körtefákat - közölte a társaság vezérigazgatója.

MTI/AP

Jelenleg a 150 hektáros zalasárszegi gyümölcsösben zajlik az újratelepítés, az állományt az étkezési célra eladható hagyományos régi és az intenzíven termő újabb fajtákkal frissítik fel. A 35 hektáron így az eddigieknél kétszer akkora mennyiségű és jobb minőségű körtét termeszthetnek - mondta Sipos Gyula.

A körtetermesztésben Magyarországon piacvezető társaságnál évek óta folyamatosan modernizálják az ültetvényeket, így egyszerre 300-400 hektáron folyik a gyümölcstermesztés. A gazdasági válság a körte iránti keresletet is visszavetette, a mintegy 20-25 százalékos csökkenés ellenére többségében továbbra is a hazai piacon értékesítik a termés nagyobb részét.

A vezérigazgató hozzátette: ismét élénkülőben vannak a külföldi piacok, a skandináv államokból éppen a napokban érkeztek újabb érdeklődések. Az árak egész Európában kiegyenlítettek, Sipos Gyula szerint bármely országban szinte azonos áron lehet eladni a körtét, pedig nagyon erős az olasz, holland és belga konkurencia.

Az évente 4-5 ezer tonna körtét termelő Gyümölcskert Zrt. gazdálkodását nem rendítette meg az eladások visszaesése, bár a hosszabb ideig tartó tárolás ellenére nőttek a költségeik, a piacon ugyanakkor lejjebb mentek az árak. Idén nyár elején kétszer is jég verte el az ültetvényeket, ennek ellenére kitartanak az évekkel ezelőtt indított modernizációs terveik mellett - fogalmazott a vezérigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!