Magyarország három legnagyobb tavát már átúszta Lecsó

Három próbán már túljutott a zalaegerszegi Mányoki Attila hosszútávúszó. Talán emlékeznek rá: két esztendeje ő volt az, aki először, megállás nélkül hosszában úszta át a Balatont Kenese és Keszthely között, s az akkori teljesítménye méltán kapott nagy publicitást idehaza. Az idén a Magyar Tavak Átúszása sorozatban ismét ő a főszereplő...

Kerkai Attila

Mányoki Attila két hete kezdett a Balatonon, amikor a Siófok-Balatonfüred távolságot (14 km) úszta le, majd következett a Velencei-tó, Dinnyés és Velence közötti 10 km-es szakasszal. Most szombaton a Fertő-tó volt a soron Fertőrákos és az ausztriai Neusiedl an See között (30 km), majd zárásként a következő hét végén A Tisza-tó Tiszafüred és Abádszalók között (40 km).

Féltáv közben, Zalaegerszegen  ahol felkészült és az állomások között is edz  kerestük meg Mányoki Attilát, aki számára a Magyar Turizmus Zrt. szervezte meg a mostani erőpróbát.

Ezt a négy tavat még senki sem úszta át egymás után ebben a formában és a cél is az volt, hogy a ráirányítsuk a figyelmet ezekre a szabad vízfelületekre egy másik szemszögből is  mondta, éppen az egerszegi uszoda medencéjéből kilépve. Természetesen senkit nem kapacitálna, hogy csinálja utána. A háttérben ugyanis nagyon komoly felkészülés áll ahhoz, hogy bárki is felvállaljon hasonló kihívást. A 2008-as, Balatont átszelő 80 km-es úszása után viszont már nevet szerzett magának, s erről is beszélt.

A hosszútávúszás nálunk még gyerekcipőben jár, kevesen űzik, s az akkori úszásom híre sokakhoz eljutott  ismerte el.  Most például már nem kellett magyarázkodnom arról, hogy ki vagyok és mit akarok, és a Magyar Turizmus Zrt-nél is elmondták: figyelemmel követték pályafutásomat, ezért is esett rám a választásuk. Sokan persze szinte legyintettek: mi ez, a 80 km leúszása után... Én viszont csak azt tudom erre válaszolni: gondoljanak bele, hogy a négy tó átúszása közben nekem folyamatosan edzenem kell, így egy hónap alatt nagyjából 300 km-t úszok. Mert ezt nem lehet úgy csinálni, hogy kiérek az egyik tó partján, majd egy hét múlva a másikba ugrok bele. Az edzettségi szintet tartani kell, ezért szerintem legalább olyan, ha nem keményebb próba ez a mostani sorozat, mint a Balaton hosszában történő átúszása volt. Persze, a kettőt így sem lehet összehasonlítani.

Mányoki Attila mindig is Egerszegen élt, s nem valamely nagy víz partján, úgyhogy a kérdés sem maradhat el: honnan jött a hosszútávúszás és a vizek szeretete? Egyszerűen van bennem egy óriási kíváncsiság, mi az a határ, amelyet elbírok  fogott bele a magyarázatba Mányoki Attila, akit a legtöbben csak Lecsóként ismernek. Amikor például két éve 25 és fél órás folyamatos úszást és 80 km megtételét követően kiértem Keszthelynél a partra sem éreztem, hogy ne tudnék még egy vagy két kilométert megtenni, s az volt az utolsó tempó, amit bírtam. Először 1989-ben indultam egy Balatonfüred és Siófok közötti Balaton-átúszáson. Öreg úszóktól hallottam róla itt Egerszegen, akik megtették már ezt a távot. Akkor sikerült nekem is és éreztem, hogy más, mint a medencében tempózgatni. Megtetszett, de persze kell egy kis idő, mire az ember rászánja magát, hogy harminc, negyven, vagy akár még hosszabb távokkal is szembenézzen. Szóval, furdalt a kíváncsiság...

Mányoki Attila évek óta jár tengeri, hosszátúszó viadalokra is, s mint mondta ezeket nem adta fel, de most, a négy tó átúszása miatt kissé háttérbe szorultak ezek a versenyek. Meg aztán amúgy sem lehetne lebeszélni róla...

Miért kellene befejeznem, amikor azt a fajta mozgást csinálhatom, amit szeretek?  kérdezett vissza a felvetésre, miszerint akadnak-e, akik esetleg féltik közben. Ha egyszer úgy jönnék le az uszodába, hogy kételyem támadna, akkor biztosan abbahagynám, de egyelőre nem fenyeget ez a veszély. Szeretek úszni, de emellett számos más dolog is érdekel. Most viszont egyelőre az a legfontosabb, hogy július 4-én úgy érjek partot a Tisza-tavon Abádszalóknál, hogy ezt sorozatot is végigcsináltam.

A korábbi években lapunk is többször beszámolt Mányoki Attila hosszútávúszó eredményeiről. Egy görög településen például díszpolgárrá választották ottani sikereit követően, járt a világ számos pontján. Visszatérve a 2008-as 80 km-es úszására, tudomása szerint ez a leghosszabb táv, amit tavon úsztak le egy huzamban. De volt ő már hosszabb viadalon is, amikor például Argentinában a Paranán 88 km-t úszott egy versenyen, ám a folyó sodrása nagyban közrejátszott abban, hogy például akkor 9 óra alatt ért célba...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!