Vírus toplista: Conficker féreg és trójai az élen

Bár a magyar vírus toplista első helyét hónapok óta a Conficker féreg birtokolja, betört e kétes értékű mezőnybe egy új trójai, nem is akármilyen kellemetlenséget okozva.

Kelemen Valéria

A listavezető az operációs rendszer frissítésének hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed, s mint a havonta kiadott jelentésből kitűnik: a toplistások öt legjobb kártevője sem akar moccanni a helyéről.

Látható: a megtévesztésre utazó trójai programok is jelentős arányban képviseltetik magukat az első tízben. A hazai vírus toplista mezőnyébe újonnan betört trójai rendkívül kellemetlen tulajdonsággal bír, ugyanis - se szó, se beszéd - lekapcsolja az éppen futó Windowst. A nyolcadik pozícióban tanyázó vírus fertőzés esetén módosíthatja a rendszerleíró adatbázisban az automatikus lefutás egyik kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson, s egyik komponensének köszönhetően elrejti az állományokat a fájlkezelő alkalmazások elől. Legszembetűnőbb hatása, hogy nemes egyszerűséggel lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert. Ezzel pedig megzavarja a munkát, adatvesztést, ráadásul jókora bosszúságot okoz. Utóbbiról hosszasan tudnának mesélni a hozzám hasonló felhasználók, akik tehetetlenségükben mást sem csinálnak, mint újraindítják a számítógépet. Vagy nem is ez lenne a legjobb megoldás?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!