Keszthelyi Nyári Játékok: csütörtökön startol a 12. évad

A Helikon Kastélymúzeum parkjában csütörtökön kezdődik a Keszthelyi Nyári Játékok 12. évadja. A budapesti Centrál Színház társulata idén két darabot mutat be az augusztus 14-ig tartó sorozatban.

Horányi Árpád

A Puskás Tamás, Básti Juli művészházaspár nevével fémjelzett program idén is élménygazdag szórakozást ígér. Garancia erre, hogy ezúttal is a színházi világirodalom remekei között válogatnak, a megvalósításhoz pedig parádés szereposztást vetnek be.

A sorozat a Centrál Színház következő évadjában műsorra kerülő, Egy nyári éj mosolya című darab premierjével indul. Elöljáróban: a musical egy Szent Iván-éj történetét varázsolja a színpadra, a helyszín Svédország, az időpont a 19. század. A fehér éjszakáktól, no meg a vörösbortól megmámorosodott szüzek és ifjak féltékenységtől tébolyult szerelmi kergetőzésének lehet tanúja a közönség. A darab szerzője a kortárs amerikai színház egyik jeles alakja, Stephen Sondheim, aki a West Side Story dalszövegírójaként vált ismertté.

Az előadás angol–magyar koprodukcióként kerül színpadra a londoni Menier Chocolate és a Centrál Színház együttműködésével, a rendezést a világhírű Trevor Nunn vállalta. A magyar változatban a főszerepet a Keszthelyi Nyári Játékok sorozatban első ízben fellépő Törőcsik Mari alakítja. Partnere lesz többek között Nagy-Kálózy Eszter, Gergely Róbert és Patai Anna.

A darab négy egymást követő estén kínál szórakozást abban a csodálatos barokk környezetben, ahol korábban emlékezetes Shakespeare-daraboknak is tapsolhatott a közönség. De számos további bemutató bizonyította, hogy e miliőben ugyanígy helytállt Beaumarchais az emlékezetes Figaro házassága bemutatójával, Goldoni a Mirandolinával, Noel Coward a Vidám kísértettel, s az az igazi sziporka, amit Eisemann-Somogyi- Zágon Fekete Péter című zenés vígjátéka nyújtott. Mindezen szerzők nyomában következik most Stephen Sondheim.

A folytatás augusztus 4-től – a Centrál Színházban immár háziszerzőnek számító – Neil Simon Pletykafészek című bohózata lesz. A híres Broadway- szerző darabját kilenc estén át játsszák. Tavaly A 88. utca foglyai című darabot láthatta tőle a nyári játékok közönsége. A Pletykafészek az író filozófiájához hűen szatirikus társadalomkritikaként is értelmezhető. A felső tízezer világában játszódó történet egy katasztrofálisan végződő vendégség eseményeit idézi fel. A szenzációra mindig éhes, de a botránytól irtózó vendégek kénytelenek szembenézni a valósággal...

A képmutatók arcáról sorra lefoszlik az álarc, a közönség pedig dől a nevetéstől. A darab Puskás Tamás rendezésében kerül színre. A szerepekben: Nagy-Kálózy Eszter, Simon Kornél, Liptai Claudia, Rudolf Péter, Básti Juli, Schmied Zoltán, Magyar Attila, Bertalan Ági, Cserna Antal és Gats Éva.  



Minden, ami Balaton


Nyár 2011


További zalai programok itt!


Fesztivál 2011


Turizmus dosszié

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!