Digitália

2024.05.29. 06:00

Digitális guillotine, azaz nyaktiló terjed a közösségi oldalakon

A digitine szerencsére csak radikális, de fizikailag nem erőszakos felszólítás valakinek a blokkolására.

MW

Guillotine, azaz nyaktiló

Forrás: Shutterstock

Az angol nyelvű interneten bevett szó a „dollar voting”, a „dollárszavazás”. Anna Lappé, amerikai írónő, a fenntartható élelmiszerek szószólója fogalmazásával „minden alkalommal, amikor pénzt költünk, olyan világra szavazunk, amilyenre vágyunk”. Vagyis nagyrészt megválaszthatjuk, hogyan költjük el a pénzünket, hová kerül a pénzünk – és ennek a választásnak bizony következményei vannak.

A digitális világban sok időt töltünk online, s bár nem feltétlenül a saját pénzünket költjük, mások mégis profitálnak belőlünk. A TikTok-videók megtekintése, valakinek a követése az Instagramon, vagy kedvelés az X-en, mind-mind növeli az illető nettó értékét. Valójában a megtekintéseinkkel fizetünk az influenszereknek. Egy új mozgalom arra szólít fel, hogy ne támogassuk a megtekintéseinkkel és a követésünkkel méltatlan tartalomkészítőket, mert minden kattintás csak növeli a bevételeiket.

Egy több mint 56 000 követővel rendelkező tiktoker, @ladyfromtheoutside május 8-án tette közzé az alábbi videót, amelyben megalkotta a „digitine” kifejezést és útjára indított egy mozgalmat.

Mi is történt? Minek kell nyaktiló?

„Itt az ideje, hogy használjuk a digitális guillotine-t, amit én »digitine«-nak nevezek” – mondja a TikTokon @ladyfromtheoutside. – „Itt az ideje, hogy blokkoljuk az összes hírességet, influenszert és az összes gazdag társasági embert, akik érzéketlenek a szegények és a szűkölködők panaszaira.” (...) „Visszavenni az ismertségükből, nem adni nekik megtekintést a közösségi médiában, mert csak gyarapítjuk a számlájukat. Tiltsuk le őket az összes közösségi médián és digitális platformon.”

Úgy döntött, hogy az első alkotó, akit érdemes digitális nyaktiló alá tenni, legyen @HaleyyBaylee influenszer (más néven Haley Kalil), aki a Met-gálán képes volt modern Marie Antoinette-ként azt mondani:

Ha nem telik nekik kenyérre, egyenek kalácsot.

Haley Kalil, azaz  @HaleyyBaylee influenszer a MET-gálán. Őt ítélte digitine-re @ladyfromtheoutside
Forrás: TikTok/ @ladyfromtheoutside/ @HaleyyBaylee

A hírhedt mondatot a francia királynő a legendák szerint akkor mondta, mikor megtudta, hogy az éhező parasztoknak nincs kenyerük. Kalil azóta törölte a videót, és bocsánatot kért.

Marie Antoinette egyébként semmi ilyesmit nem mondott, a neki tulajdonított szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások című művéből származnak, s a filozófus egy hercegné szájába adta a rémes szavakat. A legenda valószínűleg a forradalom utáni királyellenes propaganda részeként alakult ki, amikor 1793-ban a királyt és feleségét kivégezték.

A digitális guillotine-t kérő TikTok-videóban @ladyfromtheoutside felolvassa, hogy „@HaleyyBaylee, tudatlan döntésedért, hogy részt veszel a 75 000 dolláros MET-gálán, és elszavaltad, hogy „egyenek tortát", míg sokan éheznek és haldokolnak, digitine-ra ítélünk.”

És bemutatja, hogy blokkolja Kalilt, majd azt mondja a francia forradalomra hangolva: „vive la révolution”.

Sokan támogatják a mozgalmat, hogy így is tiltakozzanak azon influenszerek ellen, akik erkölcstelenül nyilvánulnak meg. Mások, mint sok kommentelő a TikTok-poszt alatt, azzal érvelnek, ne várjuk el az online influenszerektől, hogy erkölcsi iránytűk vagy iránymutatók legyenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!