Életmód

2015.01.25. 12:45

Nem mindegy, hogy főzet vagy forrázat

Kehidakustány - Torokfájás, köhögés, megfázás, influenza a téli időszakban sokakat ledönt a lábáról egy-egy betegség. A természet segítségével azonban tehetünk a gyógyulásért, sőt azért is, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.

Keszey Ágnes

Sohasem késő elkezdeni immunrendszerünk erősítését mondja Fatér Balázs, aki régóta foglalkozik gyógynövényekkel, és oktatja is ezek hatásait.

- A legfontosabb, hogy az ember lelke rendben legyen, ám ez manapság szinte elérhetetlen. Ahhoz, hogy ne betegedjünk meg, a lelkünket kell rendbe rakni. Ha a lélek rendben van, vigyáz a testre és az nem fog legyengülni. Ám míg ezen dolgozik az ember, addig is vannak növények, melyek segítségünkre lehetnek a betegségek megelőzésében, gyógyításában.- emelte ki a szakértő.

Hazánkban a népi gyógyászat több, mint ötszáz fajta gyógynövényt tart számon, ennek ötöde ismert és használt csak manapság. Fatér Balázs ezek közül néhányat ki is emelt, melyeket a téli időszakban az ilyenkor szokásos betegségek megelőzésére, gyógyítására használhatunk.

A szárított gyógynövényekből főzetet, tinktúrát készíthetünk, mondja Fatér Balázs Fotó: Keszey Ágnes

- Immunrendszerünk erősítésére leginkább a fokhagyma javallott. Akár mindennap is ehetjük, kis mennyiségben, nyersen fejti ki igazán a hatását.

Minden megbetegedésre megtalálhatjuk a természet által kínált gyógymódot, de arra is figyelnünk fel, hogy milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe.

- Már a teák elkészítésénél sem mindegy, hogyan készítjük: főzzük vagy forrázzuk, hiszen egyes gyógynövények másfajta hőfokon elkészítve adják ki igazán hatóanyagaikat.A megfázásra a hagymateát vagy a mindenki által ismert bodzát ajánlom alapnak. Torokfájásra zsálya, levertségre orbáncfű szintén jó. A köhögésre, kakukkfű, lándzsás útifű, fenyő és hársfalevél. Ez utóbbiból sokan forrázatot készítenek, pedig valójában főzetként hatásos. Nagyon fontos ilyenkor főleg megfázáskor a C-vitamin bevitele. Ezt a legtöbben csipkebogyóval teszik meg melyet nem főzni vagy forrázni kell, hanem hideg vízben kell áztatni. A homoktövis, annak is velőrésze még koncentráltabban tartalmazza. Szárított gyógynövényekből teakeveréket is készíthetünk, vagy alkoholba áztatva tinktúrát, de figyelni kell, hogy ne üssék egymás hatásait, inkább erősítsék javasolta Fatér Balázs, hozzátéve: a növények a léleknek is jót tesznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!