Gazdaság

2011.02.15. 06:39

A méhek mindenki hasznára dolgoznak

Bármily fontos a méhészetek jelenléte, a méhek gyűjtögetése és a beporzásuk által hozott hasznuk, a jelenleg meglevő támogatásokon kívül idén újabbakra nem számíthatnak a méhészek. A meglevőket viszont ki kell használni.

Hajdu Péter

A múlt hét végén, pénteken a baki faluházban hangzott el az egyik méhész érdeklődésére ez az információ dr. Kardeván Endrétől, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárától, aki a söjtöri méhész egyesület meghívására tartott előadást a méhészetek helyzetéről, a témával kapcsolatos uniós tervekről és az ellenőrzésekről. A kérdés egyébként arról szólt, hogy a méhészek információi szerint fejlettebb nyugati országokban oly módon is elismerik a méhészetek alapvető fontosságú tevékenységét, hogy a tavaszi beporzás címén is kapnak állami támogatást. Erre válaszolta az államtitkár - az említett hasznosságot elismerve -, hogy az elkövetkezendő időszakban a költségvetésnek nem lesz pénze újabb támogatási címek bevezetésére.

A hazai mézértékesítésről szólva többek között elmondta, a méztermés 81 százalékát nagyban, hordós kiszerelésben értékesítik, 17 százalékát adják el a méhészek közvetlenül a fogyasztóknak, 1-1 százalékát pedig kiskereskedők számára kiszerelve, illetve ipari felhasználóknak. A hazai méz döntően, 80 százalékban exportcikk, fogyasztásunk viszont alacsonynak számít. Évente összesen 6 ezer tonna méz fogy itthon, azaz egy fő átlagosan 0,6 kilogrammot eszik meg. Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség az EU-ban, hazánkban egy négyzetkilométerre átlagosan 10 méhcsalád jut.

Az államtitkár elmondta, az unió kiemelt fontosságúként kezeli a méhészeteket, az Európai Bizottság hamarosan közleményt tesz közzé, s egységes felügyeleti programot indítanak a termelés segítésére, a méhegészségügyi problémákra tekintettel. Annyi már bizonyos, hogy új referencia laboratóriumot hoznak létre a mézvizsgálatokra, és felülvizsgálják a jelenlegi jogszabályokat.

A fórumon az államtitkár elmondta, a hazai szabályozás is változni fog, s a méhészek észrevételeit, javaslatait szívesen fogadja segítségként. Azt azonban kérdésekre válaszolva leszögezte, hogy a hatósági ellenőrzések során, mivel élelmiszerről van szó, továbbra is szigorúan megkövetelik a méz antibiotikum-tartalmának jelenlegi megkövetelt szintjét, a nulla százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!