Gazdaság

2012.10.30. 19:24

Csökkent az üzemanyagok ára, de ettől még nem lesz gazdasági fellendülés

Zalaegerszeg - Nagyon gyenge forgalmú napjuk volt kedden a benzinkutaknak. Csak azok mentek tankolni, akiknek muszáj volt. Szerdától - két héten belül másodszor -, 10 forinttal csökkent a benzin, 4 forinttal a gázolaj ára.

Hajdu Péter

Az okokat az elemzők az általánosan gyenge gazdasági növekedéssel magyarázzák. A gazdasági lassulás hatására esett a nyersolaj iránti kereslet, s ennek megfelelően mérséklődött a finomított termékek, a benzin és a gázolaj iránti kereslet is. A MOL egy hete ugyancsak 10 forinttal csökkentette a 95-ös oktánszámú benzin, 7 forinttal pedig a gázolaj árát. A szerdai újbóli 10-4-es ármérséklés hatására 413-414 forint a 95-ös benzin, és 426-427 forint lett a gázolaj átlagára, amitől mindkét irányban jelentős eltérések tapasztalhatók a különböző kutakon.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy e kétszeri, jelentősebb áresés hatására érzékelhető-e némi optimizmus a gazdaságban. Üzemanyagkövető árakra persze nem mertünk gondolni, mint kiderült, felesleges is lenne.

- Nem számolunk azzal, hogy a költségvetésünket befolyásolja az üzemanyagok egymás utáni kétszeri árcsökkenése. Nagyon labilis, és gyorsan változó körülmények határozzák meg ezt a folyamatot, mintsem rövid távon építeni lehetne rá. A nyáron volt már egy hasonló időszak, aztán nagyon gyorsan ismét egy negatív korrekció érvényesült az üzemanyagok árában Őszintén szólva meg sem fordult a fejemben, hogy a  mai árváltozás befolyásolná a takarmányok, illetve a liszt árának alakulását - válaszolta érdeklődésünkre Király László, a zalaszentgróti Zala-Cereália Kft. ügyvezetője.

Mint ismert, a cég működteti a tüskeszentpéteri malmot, ezért a kenyér alapanyagárára való célzás. Érdeklődésünkre a vezető elmondta, az idei aratástól 12 százalékkal emelték az új liszt árát, de ez nem éri el a búzaár emelkedésének szintjét, s nem várható, hogy  most a benzin- és a gázolajár hatására ők is lefelé korrigálnak. Mint mondta, az ármegállapodásaik hosszabb időszakra szólnak, az alatt az üzemanyagár még sokszor módosul, s félő, hogy hosszú távon visszaemelkedik.

- Nem lesz ettől az árcsökkenéstől olcsóbb semmi, nem számítok ilyesmire. Erre még nem volt példa. Az áruterítők a fuvarköltségekbe beleszámítják az üzemanyag áremelkedését, de fodítva nem - mondta kedden az egyik egerszegi benzinkútnál a nyugdíjas Antal György, miközben egy ötliteres műanyag kannába töltötte a benzint.

- Egy öreg 205-ös Peugeot-om van, de megittam egy fröccsöt, azért nem jöttem kocsival. Itt lakom a szomszédban. Hogy miért nem holnap tankolok, amikor 10 forinttal olcsóbb lesz literje? Tudom, most 50 forinttal drágábban tankolok. Holnap nem iszom egy fröccsöt, és a pénzemnél vagyok. Takarékoskodni csak hosszú távon lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!