Borverseny

2018.04.16. 08:00

Jól dolgoztak a miklósfai borosgazdák

A Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szombaton a miklósfai városrész Mindenki Házában borversenyt szervezett.

Benedek Bálint

A Mindenki Háza színpadán Simon Zoltán (balról), Tóth Imre és Somogyi András a borok bírálata közben

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

- Az idei viadalra 36 termelő 77 mintával nevezett – mondta Németh József, a kertbarát kör elnöke. – A tagjainkon kívül tízen a városkörnyéki birtokon készített borokkal regisztráltak. A mezőnyben 48 fehér-, 20 vörösbor, 8 rozé és egy siller szerepelt.

Németh József ugyan most nem volt a bíráló testület tagja, ám bortermelőként és szakemberként úgy érezte: kifejezetten jó borokkal neveztek a gazdák.

- Annak ellenére is, hogy a dél-zalai borvidék nem produkált kimagasló évjáratot – tette hozzá. – A szüret idejét nem volt könnyű megválasztani, hiszen például szeptember közepén egyhetes eső áztatta a birtokokat. A csapadék után érő szőlők nem hozták az elvárt minőséget.

A Mindenki Háza színpadán Simon Zoltán (balról), Tóth Imre és Somogyi András a borok bírálata közben
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Ezzel a véleménnyel a zsűri elnöki tisztségét ellátó Németh Géza is egyetértett. A Da Bibere Borlovagrend alkancellárja azonban úgy érzékelte, hogy a gazdák összességében odafigyeltek a nedűikre.

A zsűri számos fokozatot kiosztott, de a Miklósfa legjobb fehérbora címet Németh József olaszrizlingje érdemelte ki, a vörösek közül Virovecz József vegyes nedűjét emelték ki. Ezúttal a vidéki nevezőket is elismerték. Ábrahám János vegyes fehérbora mellett Szentgyörgyvölgyi Tibor Cabernet Sauvignonja lett a legjobb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!