jó tanácsok

2021.03.15. 09:00

Tavaszi kertrendezés: vigyázzunk a rejtőzködő sünökre! (videó)

A keleti sünök szívesen választják búvóhelynek a kertünkben felhalmozott lombkupacokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megosztott néhány jó tanácsot, hogyan tudjuk őket megvédeni.

Várkonyi Rozália/baon.hu

A keleti sünt 2014-ben az év emlősének választották. Ez az állat védet, éjszakai életmódot folytat és előszeretettel választja búvóhelyének nappal és telén is a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ad néhány tanácsot, hogyan tudjuk óvatosan bolygatni a lomb- és rőzserakásokat és megvédeni a sünöket.

Először is lehetőleg ne vasvillával kezdjük el a rakást szétszedni, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így tudunk a legjobban meggyőződni arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Úgy is lehet, hogy a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva lebontjuk. A zaj hatására a sün összegömbölyödik, a tüskéire pedig rászúródnak a levéltörmelék, amelyek szinte láthatatlanná teszik az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül), ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.

Fontos, hogy soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban).

A lángok elől a felnőtt sünök nem fognak, és nem is tudnak elmenekülni, hiszen védekezéskor mindig összegömbölyödne, és emiatt szó szerint megsülnek.

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket (vagy telelő sünt) találunk, ne szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket. Ehelyett az alábbi felvételen látott módon pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat – hívja fel a figyelmet az egyesület.

Forrás: baon.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!