Eredeti előfordulási területe Észak-Amerika délkeleti része

2024.05.14. 08:30

A fehér akác rokona, a rózsás akác - fotógaléria

Zalaegerszegen, a Csácsi-hegyre felvezető horhos egyik út menti kertjében lilás-rózsaszínes virágzó akác hívja fel magára a figyelmet. Mondhatnánk rá, hogy lila akác, de ez nem a hosszan lecsüngő, rendkívül gazdag virágú kúszónövény, hanem éppen olyan, mint a fehér akác, csak éppen a színe más.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Az interneten megtaláltuk a leírását, ez a rózsás akác, amelynek eredeti előfordulási területe Észak-Amerika délkeleti része. Manapság a világ egyéb részeire is betelepítették mint dísznövényt, azonban a rokonához, a fehér akáchoz hasonlóan ez a növény is megtelepedett az új helyek vadonjaiban. Feljegyezték, hogy a cseroki indiánok a rózsás akác gyökerét fogfájás csillapítására használták, s a szarvasmarháknak is adták orvosságként. Manapság elsősorban dísznövényként ültetik ezt a késő tavasszal, nyár elején nyíló, lilás, rózsaszín virágaival mindenkit elbűvölő kis fát, amely elsősorban a napos helyet igényli, de egyébként toleráns fajta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!