Jupiter szakálla virágot hozott

2024.07.06. 09:41

A kövirózsa nem csak szép, de fülfájásra is jó

A kis kövirózsám meglepett, közepéből kinyúlva, egymás mellett tolakodó, apró, halvány rózsaszín virágokat hozott. Szaknyelven szólva bogernyővirágzatot.

Antal Lívia

Fotó: Antal Lívia

Szélsőségesen szárazságtűrő növénynek írják le. A folyamatos öntözést tényleg nem igényli, de ne tegyük próbára, mert bizony képes elszáradni a tűző napon. Ha száraz a földje, öntözzük meg. Kedveli a sok napsütést, de az árnyékos helyen is jól érzi magát, mint nálam az erkélyen. A pozsgás sziklakertek kedvelt dísznövénye, de én már láttam településeken, a járdákat kísérő virágágyásokban is. A kövirózsa sarjakkal szaporodik. Az anyanövényhez kapcsolódva kis szárakon csüngenek az új hajtások. Levágva, földbe dugva, máris szaporíthatjuk, mert hamar gyökeret ereszt. Tápozni egyáltalán nem kell, mert elég számára a sima talaj. Megvédeni sem kell, mert a kövirózsának nincsenek kártevői. Inkább ő véd minket, mert a leveléből kipréselt lé gyulladáscsökkentő hatású, például a fülfájást enyhíthetjük vele. A néphit szerint a kövirózsa Jupiter ajándéka villámlás, mennydörgés és tűz ellen, ezért kapta a Jupiter szakálla nevet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!