Október 6. nemzeti gyásznap

2 órája

Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet Lentiben

Pénteken Lentiben megemlékezésre gyűlt össze a város közössége. Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott rendezvényen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni tragikus ősz eseményeit idézték fel.

Korosa Titanilla

Az aradi vértanúk tiszteletére tartott megemlékezésen a gimnázium diákjai adtak műsort

Fotó: Korosa Titanilla

Horváth László polgármester ünnepi beszédében felidézte az 1849. október 6. napján történt eseményeket és az aradi vértanúk kivégzéséhez vezető utat. Mint mondta: a forradalom és szabadságharc nem a belső gyöngesége, hanem az ellenség megsemmisítő katonai fölénye miatt bukott meg. Ezután a totális bosszú, a megfélemlítés politikája következett. Nem riadtak vissza a vérfürdőtől, Haynau táborszernagy elrendelte a halálos ítéleteket. Aradon a 13 honvédtábornokot szeptember 26-án ítélték halálra mint felségsértőket és lázadókat. A kivégzéseket október 6-ára időzítették.

aradi vértanúk
Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelgett Horváth László, Lenti polgármestere
Fotó: Korosa Titanilla

Az aradi vértanúk áldozata nem volt hiábavaló

- A nemzet áldozata előremozdította a haladást – fogalmazott Horváth László. - A küzdelem társadalmi vívmányait, mint a jobbágyfelszabadítás, a közteherviselés, a törvény előtti egyenlőség, már nem lehetett meg nem történtté tenni. A magyarság hősies küzdelme nagy rokonszenvet váltott ki Európa-, sőt Amerika-szerte, amely sokáig táplálta a nemzetben azt a reményt, hogy egy kedvező fordulat alkalmával egyszer véglegesen kivívhatja a függetlenségét. A haza függetlensége 1867-ben a kiegyezéssel, ha korlátokkal is, de megvalósult.

A műsorban a Lenti Általános Iskola és Gimnázium diákjai működtek közre, melyet követően a megemlékezők koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában