Dr. Udvardy György: Ez az óra megnyitja azok szívét, akikben Isten elülteti a hívás hangját

1 órája

Elsőcsütörtöki szentmise a remény zarándokaival

„Imádkozni jöttünk, s kérjük mennyei Atyánkat, Krisztusunkat, hogy küldjön új papokat, szerzeteseket főegyházmegyénk számára”. Így fogalmazott dr. Udvardy György veszprémi érsek a búcsúszentlászlói kegytemplomban a szentségimádás kezdetén, amelyet elsőcsütörtöki szentmise követett.

Péter B. Árpád

Az elsőcsütörtöki szentmise kezdetén Tódor Szabolcs köszöntötte dr. Udvardy Györgyöt

Fotó: Halász Gábor

A Szent László-templom megtelt a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület híveivel erre az alkalomra is. Az elsőcsütörtöki szentmise hagyományát dr. Udvardy György teremtette meg évekkel ezelőtt a főegyházmegyében, s ezeket az imádságos alkalmakat mindig más-más templomban tartják.

elsőcsütörtöki szentmise
Dr. Udvardy György: Kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába! Az elsőcsütörtöki szentmise kiemelten a papságra irányítja a figyelmet
Fotó: Halász Gábor

Elsőcsütörtöki szentmise: a hívás hangja

A főpásztor arról beszélt Búcsúszentlászlón, a szentségimádás kezdetén: azért merik kérni a hivatások ébredését, „mert Jézus bátorított bennünket. Mi most az egyházmegyében átéljük a papság, a szerzetesség hiányának a nehézségét.”

– Nemcsak fizikailag, hanem lelkületben is nagyon könnyen megérinthet bennünket az a gondolat, hogy kevesen vagyunk, egyre kevesebben, mintha ez nem egy előremutató, az életet, a közösséget éltető isteni ajándék lenne. Kérjük az eucharisztiában jelen lévő Krisztust, segítsen bennünket. Hiszem azt, hogy ez az óra, amit az Úrral töltünk, megnyitja azoknak a szívét, akikben Isten majd elülteti a hívás hangját – bocsátotta előre a szentségimádás kezdetén dr. Udvardy György. 

A remény zarándokai

A szentmisén Tódor Szabolcs helyettes esperes, Búcsúszentlászló plébánosa emlékeztetett, Ferenc pápa októberi imaszándéka az, hogy „imádkozzunk közös küldetésünkért”.

– Az evangélium továbbadása, a hitben, a reményben és a szeretetben való növekedésünk mindannyiunk javát szolgálja. Nagyon sok minden éri az embert itt a földön, s ha imádkozunk, kérjük a Szűzanya közbenjárását, akkor tudunk igazán a remény zarándokai lenni – mondta Tódor Szabolcs.

Bátor hivatások

Dr. Udvardy György kiemelte, „ebben a hónapban Jézus életének titkait ismerjük meg, Mária segítségével”. Arról is szólt, az egyház pénteken Assisi Szent Ferenc ünnepét üli, s mivel a búcsúszentlászlói egy ősi ferences templom, „ebben a szentmisében az ő közbenjárását is kérjük plébániáinkért, papjainkért, főegyházmegyénkért, megköszönve az évszázadokon át itt tevékenykedő ferences atyák, szerzetesek szolgálatát”.

– Egészen bizonyos, hogy az ő jelenlétükből, áldozatukból élhetünk ma is: a segítségükkel jutott el hozzánk a hit. Ezt köszönjük meg, és egyben kérjük: Mennyei Atyánk ma is ébresszen bátor hivatásokat egyházmegyénkben – tette hozzá dr. Udvardy György. 

Kérjétek az aratás urát

Szentbeszéde zárásaként az érsek arra biztatta a híveket: „Kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába. Ő küld bárányokat a farkasok közé békét teremteni, meghirdetni Isten országát és annak közelségét, az evangélium egyértelműségét: amit hallotok, követni akartok az Istennek az üdvössége”.

Az elsőcsütörtök hagyománya

  • a katolikus egyház hagyományában alakult ki, hogy az elsőcsütörtök kiemelten a papságra irányítja a figyelmet
  • ezen a napon a papi és a szerzetesi hivatásokért imádkoznak
  • a hónap első csütörtöki napját a katolikus egyház az Oltáriszentség tiszteletének szenteli

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában