Térségi híreink röviden

2 órája

Híd finisher Zalaegerszegen, zenél a város Nagykanizsán, söjtöri mester két keréken

Mozsár Eszter

Világon egyedülálló híd finisher dolgozik Zalaegerszegen, párja Japánban aszfaltozik

Fotó: ZH

Világon egyedülálló híd finisher dolgozik Zalaegerszegen, párja Japánban aszfaltozik

Kétszáz métert halad naponta a speciális aszfaltozó gép az AVL ZalaZONE Járműipari tesztpályán. Az SMB Strabag Max Bögl híd finisherének „testvére” jelenleg a világ másik végén, Japánban dolgozik. A szakmai sajtónak és járműipari érdeklődőknek tartott hétfői bejáráson elhangzott: a 4,5 kilométer hosszú oválpályát jövő májusban adják át. A világon csupán kettő olyan gép létezik, amely egyszerre tudja a 12-14 méter közötti aszfaltsávot 47 fokos dőlésszögben húzni. Folyamatosan, egy kötélgörbe mentén állítja elő a hézagmentes parabolaívet, így teljesen sima lesz az útburkolat, mondta Csicsely Gábor, az APZ Kft. műszaki vezetője. Naponta kétszáz métert tudnak aszfaltozni, összesen három réteg kerül a pályára. Az északi íven kettő réteg már elkészült, jelenleg a déli ív második rétegét húzza a gépsor, majd ezek után kerül fel a kopóréteg. A munkák során körülbelül 8500 köbméter aszfaltot terítenek le. A finisher melletti, különböző ívű palástokkal ellátott úthengereket ugyancsak ere a feladatra készítették. A speciális munkagépeket a szervizúton közlekedő úthengerek tartják, valóban nem látunk ilyen munkavégzést hétköznap az utakon.

Értő fülekre talált a Zenél a város program

A zene világnapjához kapcsolódva kedden Nagykanizsa több pontján minikoncertek és zenei előadások várták a járókelőket. A Zenél a város programsorozat ötletgazdája a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI volt, az ingyenes élmény mindenütt értő fülekre talált. A nagykanizsai postahivatal előtt, az Ady sétálóutcán például a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Központ falai között működő Kodály Zoltán Énekkar szórakoztatta a gyalogosokat, akik közül sokan lassítottak is lépteiken, ahogy meghallották az ismerős népdalcsokrokat. Püspökiné Jámbor Zsuzsanna, az énekkar szakmai vezetője elmondta: örömmel csatlakoztak a kivételes felkéréshez, s dunántúli, illetve alföldi dallamokkal lepték meg az alkalmi közönséget. Szerinte több ilyen villámcsődületszerű rendezvényre lenne szükség ahhoz, hogy az értéket képviselő kultúra minél több emberhez eljuthasson. 

A söjtöri Vizsi Krisztián is a magyar csapat tagja volt Párizsban, a "Ki a Mester két keréken?" verseny európai döntőjén 

A Söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola diákja, Vizsi Krisztián a "Ki a mester két keréken?" elnevezésű kerékpáros vetélkedő zalai és országos döntőjét is megnyerte idén, majd a négyfős magyar csapat tagjaként a 9. helyen végzett a párizsi Európa-bajnokságon, ahol 17 európai ország legjobbjai vonultak fel. A söjtöri intézményben Klujber László tanár vezetésével 2002 óta foglalkoznak hangsúlyosan a kerékpározással - szabályossági, ügyességi, biztonsági szempontból. A "Ki a mester két keréken?" vetélkedő vármegyei fordulóiban rendre a legjobbak között vannak, 2014-ben Dávid Dániel személyében volt már egy tanítvány, aki a nemzeti csapatig is eljutott (akkor a svédországi Oslóban rendezték meg a nemzetközi seregszemlét), Vizsi Krisztián volt viszont az első, aki söjtöriként az országos döntőt is meg tudta nyerni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában