A nap képe

1 órája

Ön tudja, ki volt a 13 aradi vértanú?

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán az Aradi udvarban található Batthyány Lajos miniszterelnök mellszobra és mellette, a vadgesztenyefa alatt sorakozik a 13 aradi vértanúé. A városi főhajtás keretében mindegyik mellé egy általános iskolás helyezett el mécsest, a sorfalat pedig a Zsigmondy-technikum kadétjai adták. 

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Az ezen a napon kivégzett tizenhárom tiszt neve: Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézićh Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök, haláluk napja a forradalom és szabadságharc leverésének szimbóluma lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában