Miénk itt a tér

2024.07.05. 10:32

Zenei és színházi élmények mellé lángos és rétes – az Egervári Esték első évada

Elsőként 1975 nyarán az idegenforgalmi hivatal és a zalaegerszegi Ifjúsági Ház szervezésében Egervári Esték címmel indult sorozat a várkastély hangulatos udvarán, főként a zeneszerető közönség számára.

Nagy Betti

Egervári Esték 1978-ban: Jelenet Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak előadásból, Bakonyi Erzsébet fotója

Fotó: ZH-Archívum

Háromszáz főt befogadó szabadtéri nézőteret alakítottak ki, az udvar vár felőli részén pedig egy romantikus árkádsort. Elsőként a Budapesti Madrigálkórus adott hangversenyt, Szekeres Ferenc vezényletével. A program második estjén a Magyar Barokk Trió lépett a közönség elé Gyertyafényes esti muzsika című műsorával. Nagy volt az érdeklődés a harmadik rendezvényen is, amikor az Antigoné került színre Venczel Vera és Bajcsay Mária főszereplésével, a Kaláka együttes közreműködésével. Július 28-án – Régi zenei est címmel – a kilenctagú Camerata Hungarica együttes adott hangversenyt. Az Egervári Esték sorozat ebben az évben augusztus 7-én zárult Bánffy György Ékes, édes anyanyelvünk című előadóestjével.

Az 1978-as rendezvénysorozat már több mint 4000 nézőszámmal büszkélkedhetett, erről a Zalai Hírlap 1978. augusztus 16-ai lapszáma közölt összegzést az elmúlt évek látogatottságának összehasonlításával: „Az elmúlt évben öt előadást rendeztek, s ezeknek 1660 látogatója volt. Az idén 12 előadást tartottak, s a mostani rendezvényeket már összesen 4439-en tekinthették meg. A kastély kiállításaira több mint hétezer ember volt kíváncsi. De idézzünk fel még egy-két érdekes adatot: a kerámia- és cserépvásáron majdnem harmincezer forint értékű áru kelt el, rétesből, lángosból és prószából 800-1000 adagot adtak el. Hozzá kell fűzni, hogy mindez annyira kelendő volt, hogy a szünetre többnyire elfogyott a készlet. (Pedig a büfések eleinte idegenkedtek a süteménytől – mi lesz, ha a nyakukon marad?) Ezek a számok többek között azt is bizonyítják, hogy Egervár kezd igazi nagyüzemmé válni, holott a költségvetése még mindig lényegesen kevesebb, mint mondjuk Gyuláé. (Az utóbbié vagy kétmillió, Egerváré annak talán a negyede.) ”

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat néhány nagy sikerű egervári rendezvényről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában