Dog Daddy milliós tábora hisz a sajátságos módszerben

2024.08.23. 16:25

Kutyakiképzés, de nem mindegy, hogyan

Amerika messze van, mondhatjuk, ám a világhálón semmi sincs távol. A napokban ismét felkapott lett a TikTokon a sajátságos kutyakiképzési módszeréről híres fiatalember, Dog Daddy több videója. Annak jártunk utána, hogy a szakértő szerint mennyire hatékony az általa hirdetett, sokszor látványos, ám kissé agresszívnek mondható technika.

Mozsár Eszter

Leginkább agresszív vagy antiszociális kutyákkal foglalkozik az amerikai Dog Daddy. A módszere azonban szakmai körökben kérdéses

Fotó: The Dog Daddy

A téma nem lerágott csont. Sokan ismerik Cesar Millan nevét, a kutyapszichológiával foglalkozó szakembert több magyar nyelvű televíziós műsorban is láthattuk. Az útját hasonlóan járó, sőt, sokszor még határozottabban fellépő vékonyka, egyedi tréningruhában munkálkodó Augusto DeOliveira már most népes követőtáborral rendelkezik. A The Dog Daddy néven szereplő fiatalember a TikTok csatornán több mint hatmillió ember nézettségét, kedvelését zsebelte be. Facebook-oldalán 300 ezres követő tábora van. 

Dog Daddy saját weboldalán hirdeti szolgáltatásait 
Fotó: The Dog Daddy

Nem mindenkinek tetszik Dog Daddy módszere

A kutyatréner láthatóan nagy népszerűségnek örvend, saját weboldalán hirdeti tanfolyamait, programjait. Ha kedvünk szottyanna, akár csatlakozhatnák is hozzá Atlantában, Bostonban, Los Angelesben, Las Vegasban. Ami tény, hogy sok elismert külföldi szakember hangoztatja, hogy nem igazán állatbarátok a módszerei, a kutyák szemmel láthatóan behódolnak a rángatás és lefojtás hatására. Valóban ez a megoldás? 

A kutyakikézés során fontos az etológiai ismeret

A zalaszentgróti Békési Attila – aki néhány hónapja a Zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület elnöke is - a Ranger Dog Training center alapítója. A rendőrségen eltöltött kutyakiképzői pályafutása során több területen szerzett szakmai végzettséget a járőr kutyavezetőtől a kiképző szakirányig. Azt vallja, hogy a kutyakiképzés során nagyon fontosak az etológiai ismeretek, ismernünk kell az állat ösztöneit, ismernünk kell saját kedvencük természetét, viselkedését.

- A mai kor embere sajnos tipikus fogyasztó, és sokan azonnali eredményekre vágynak – mondta Békési Attila. - A kérdés, hogy lehet-e viselkedést megváltoztatni egyszeri alkalommal? A viselkedéskutatók megállapították, hogy egy viselkedés megváltoztatásához legalább 100 ismétlésszám szükséges, hogy az készségszintre fejlődjön. Ennek tükrében a félelemre alapuló képzés semmiképp nem lehet etikus. 

A fáradt kutya a boldog kutya. Háttérben Békési Attila
Forrás: Békési Attila

 

- Az amerikai tréner milyen mechanizmus alapján dolgozik, mit használ vagy használ ki a kutyák viselkedésében?

- A kutyák a bennük munkálkodó ösztöneik kielégítésére törekednek, ezek a folyamatok sok esetben nagyon komplexek. Éppen ez lenne egy kiképző dolga, hogy az adott gazdánál rávilágítson a folyamatokra. Fontos, hogy megértse az ember, hogy mi miért történik, hiszen csak ezen tudás birtokában képes lereagálni a napi helyzeteket. Kizárólag így tud egy gazda viselkedést módosítani. Amit viszont ez a kiképző kihasznál, az éppen a gazdák szakértelmének hiánya. Egyszeri és hatékony tréninggel nyúl a kutyákhoz, melynek alapja a félelem. Elsőre természetesen hatékonynak tűnik a módszer, hosszabb távon azonban semmilyen viselkedésváltozást nem eredményez. Lehet, hogy a trénernél fél a kutya, szót fogad. Ám kérdés, hogy vajon otthon, ahol a gazdától eddig pozitív megerősítést kapott, miként fog viselkedni? 

Vajon miért agresszív a kutyánk?

- Mitől és miért agresszív egy kutya? Hol van az a pont, amikor problémás lehet a viselkedése?

- Az agresszió teljesen természetes a kutyák életében. A területük megvédése érdekében fontos, hogy elrettentő legyen a fellépésük a betolakodóval szemben. Az erőforrásaik megvédése vagy megszerzése érdekében mindent megtesznek, ennek megnyilvánulási formája az agresszió. A probléma akkor kezdődik, amikor az agresszió nem megfelelő helyen vezetődik le, és megjelenik egy viselkedésprobléma. Egy pásztorkutya hangos ugatással elkerget minden betolakodót, ha kell, meg is harapja, a nyáj megmenekül. Egy városi környezetben viszont a kutya viselkedése csak nekünk problémás, ő nem éli meg annak, hisz erre született. A kutya szempontjából azokat a viselkedéseket tartom problémásnak, amik önkárosítóak. 

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy boldog és természetesen felelős gazdikként mit tehetünk legtöbbet és helyesen a kutyánkért. Békési Attila azt hangsúlyozta, hogy tulajdonosként meg kell tanulnunk a kutyánk viselkedését, kommunikációját. Sajátítsuk azt a nyelvezetet, amivel tanítani tudjuk őket. Sok emberben ez ösztönösen benne van, de ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni, akkor kérjük szakemberek segítségét. 

- A kutyánk akkor lesz boldog, ha az ösztönei által felhalmozott belső feszültségeket le tudja vezetni a karakterének megfelelően. Találjuk meg azt a feladatot, sportot vagy bármilyen tevékenységet, amiben igazán jól érzi magát. Különösen vigyázzunk, hogy kire bízzuk kedvenceinket. Mindig tegyük fel a kérdést, hogy az adott tréningből mit tanult a kutya?

Egy tibeti masztiff képzése Dog Daddy módszerével:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!