A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ rendezvénye

2024.09.12. 19:00

Civil Partner: a gazdaság és a civil szervezetek egymásra találhatnak

A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ "Civil Partner" címmel rendezett találkozót csütörtökön a Városi Hangverseny - és Kiállítóteremben a zalai gazdasági szereplők és a civil szervezetek képviselői számára.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Horváth Rita, a zalai Civil Központ elnöke, Szalay-Bobrovniczy Vince helyettes államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő a találkozó kezdetén

Fotó: Pezzetta Umberto

A Civil Központ tavaly indította útjára az országosan is egyedülálló partnertalálkozót, mely azt célozza, hogy a civileket támogató cégek, vállalkozások vezetői jobban megismerjék a non-profit szervezeteket, azok tevékenységét, közvetlenebb legyen a kapcsolat a társadalmi célok és a lehetséges források között. A Horváth Rita elnök vezette Civil Központ évek óta a híd szerepét tölti be a Zala vármegyei civil szervezetek és vállalkozások közötti kapcsolatépítésben. 

civil
A találkozón 8 civil szervezet 15 zalai középvállalkozást képviselő vezetői körnek mutatkozott be
Fotó: Pezzetta Umberto

A csütörtöki rendezvény fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében kiemelte a zalai civil szervezeteket összefogó központ aktivitását, példamutató ötleteit, amely iránt országos érdeklődés mutatkozik. A politikus elmondta, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatain is sikeresek a zalaiak, 69 százalékban eredményes a pályázatuk, ez évben 321 millió forintot hívhattak le az alapból. Az országban 53 ezer bejegyzett civil szervezet létezik, közülük 20 ezer mondható aktívnak. A kormány az elmúlt évek alatt megnégyszerezte a számukra elkülönített pénzt, jelenleg 14 milliárd forint jut el e módon a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási, idősügyi, kulturális, gondozási, ismeretterjesztő, művészeti, állatvédelmi területen működő civil alapítványoknak, egyesületeknek.  A helyettes államtitkár jelezte, a személyi jövedelemadó civileknek juttatható 1 százalékáról egyre többen döntenek tudatosan, 11 milliárd forint így jut célba. A 3 milliárd forint, amelyről nem rendelkeztek az adózók, a NEA-hoz kerül, tehát az az összeg is a civil szférában landol. 

A zalai civil szervezeti háló ereje

A Civil Partner résztvevőit dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere is köszöntötte, kiemelve, a non-profit szféra tagjai a különböző területek igényeit ismerve fontos feladatokat látnak el. Vigh László országgyűlési képviselő a civilek önzetlen segítőkészségéről szólt, ami a legnehezebb pillanatokban mutatkozik meg leginkább. Horváth Rita elnök a tavalyi rendezvény sikeréről beszélt, s reményét fejezte ki, hogy az idei is hasonlóan pozitív hozadékkal zárul.

Nyolc zalai civil szervezet mutatkozott be

A találkozón 8 civil szervezet 15 zalai középvállalkozást képviselő vezetői körnek mutatkozott be:  a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület, a ECT-Egerszeg Gokart Egyesület, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség, az  Autista Sérültekért Zalában Alapítvány, a B-Day Gyermeksegélyező Alapítvány, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesület és a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület vázolta tevékenységének lényegét. A vállalatok megismerhették a civil szférában rejlő üzleti lehetőségeket, a civil szolgáltatásoknak a cégük működésébe illeszthető kínálatát, láthatták, hogy a jó ügyek felkarolásával a társadalom, a környezet  fenntarthatóságát támogatják, partnereket találhatnak a vállalat stratégiájához. 

A zalai civil szervezetek működési területe:

  • társadalmi, 
  • szociális, 
  • egészségügyi, 
  • oktatási, 
  • idősügyi, 
  • kulturális, 
  • gondozási, 
  • művészeti 
  • állatvédelmi

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában