A zalai gyermekotthonokban dolgozó szakemberek munkája közelebbről 4.

2024.09.12. 20:00

A bér, a megbecsülés mértéke kihat a pályán maradásra

Zala vármegyében e pillanatban 176 szakember dolgozik azokban az állami gyermekotthonokban, melyek a szülői házat valamilyen okból nélkülöző gyerekeket nevelnek. A szakmára, illetve inkább hivatásra ebben az évben nagy figyelem hárul, az áldozatos munkára való alkalmasság július elsejétől fokozottabb ellenőrzést kapott a terület működését meghatározó törvény módosításával.

Arany Horváth Zsuzsa

Az érzelmi kötődéseikben sérült kiskorúak támasza a nevelője

Forrás: Shutterstock

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai kirendeltségének igazgatósága és - az általuk fenntartott - Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye három gondozási színtere volt lapunk partnere abban, hogy a zalai gyermekvédelemben dolgozók munkáját megmutassuk olvasóinknak. Kedden a zalaegerszegi központról, szerdán a lenti lakásotthoni ellátásról, csütörtökön a nagykanizsai Űrhajós Gyermekotthon nevelőiről olvashattak riportot. A sorozat zárásaként Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai kirendeltségének vezetőjével, Zimborás Bélával készítettünk interjút.

gyermekotthon
Zimborás Béla, a zalai kirendeltség vezetője
Fotó: Pezzetta Umberto

– Mekkora létszámmal dolgozik a zalai igazgatóság, hány telephelyen működik gyermekotthon?

– A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége 22 fős állománnyal dolgozik a vármegyeházán, ebből két fő van gyesen. Kollektívánkat a főigazgatósághoz közvetlenül tartozó Vármegyei Gazdasági Osztály 11 fő munkavállalója (ebből két gyes) is bővíti. A Zala Vármegyei Kirendeltség illetékességi körébe, illetve fenntartásába két Integrált Szociális Intézmény, valamint a Gyermekvédelmi Központ tartozik. Az Integrált Szociális Intézményekhez a magyarszerdahelyi székhelyű Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye intézmény 10 telephelyen (22 ellátási helyszín, 10 megyei település) biztosít fogyatékos személyek és pszichiátriai betegek részére ellátást különböző ellátási formákban 409 férőhelyen. 

Szociális gondoskodás Zalában

– A zalaegerszegi székhelyű Gondoskodás Integrált Szociá­lis Intézmény Zala Vármegye intézmény hat telephelyen (10 ellátási helyszín, hét megyei település) biztosít idősek, fogyatékos személyek és pszichiátriai betegek részére ellátást különböző ellátási formákban 537 férőhelyen. Szociális intézményeink alap­szolgáltatásokat (házi se­gít­ség­nyújtás, étkeztetés, jelző­rendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgálat, nappali ellátások) is nyújtanak, továbbá fejlesztő foglalkoztatás is zajlik. A témánk szempontjából fontosabb a gyermekvédelmi intézmények zalai hálózata. A zalaegerszegi székhelyű Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye intézményben két gyermekotthonban (Nagykanizsa és Zalaegerszeg) és 13 lakásotthonban (Zalaszentlászló, Zalaszentgrót, Lenti, Letenye, Nagyrécse) biztosítunk gyermekvédelmi szak­ellátást. Előbbieken túl pedig három lakásban Zalaegerszegen utógondozói ellátást is igénybe vehetnek nagykorúságot követően a fiatalok. A gyermekotthoni férőhelyek száma: 82 fő (40 Zalaegerszeg + 42 Nagykanizsa), a lakásotthonoké 132, a külső férőhelyek száma 12. Dolgozói létszámunk e területen összesen 176 fő, mindenkit beleértve.

gyermekotthon
A család helyett ad biztonságot, derűs légkört a gyermekotthon
Forrás: Shutterstock 

Gyermekotthon, nevelői végzettségek

– Milyen végzettséggel lehet betölteni a gyermekotthonos állásokat?

– A végzettségek tekintetében a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet írja elő számunkra a képesítési feltételeket. A gyermekotthonban alkalmazható főbb munka­körök: nevelő, gyermekvédelmi asszisztens, gyer­mekfelügyelő, kis­gyermeknevelő, pszichológus, pszichológiai tanácsadó, gyermekvédelmi ügyintéző, gyógy­pedagógus, fejlesztő pedagógus. A nevelő, pszichológus, pszi­chológiai tanácsadó és pe­dagógus munkakörök dip­lomához kötöttek. Itt általánosságban elmondható, hogy pedagógiai, pszichológiai, társadalomtudományi és bölcsészettudományi felsőfokú képesítéseket fogad el a rendelet. Más egyéb munkakörökben a jogszabály „megengedőbb”, itt a köznyelv által OKJ-s bizonyítványként ismert különböző középfokú végzettségekkel is betölthetők az álláshelyek. Ilyen a gyógypedagógiai asszisztens, pedagógiai és családsegítő munkatárs, ifjúságsegítő. 
– Stabil, kitartó csapattal dolgoznak, vagy van azért fluk­tuáció?
– Általánosságban sajnos elmondható a szociá­lis és gyermekvédelmi szféráról, hogy nagy fokú fluktuáció jellemzi, ami a bérezésnek, a társadalmi megítélésnek és megbecsülésnek is tulajdonítható.

Gyermekotthon: munkaerővándorlás

- Ettől függetlenül szerencsésnek érezhetem magam, és hálás vagyok azért, hogy a Gyermekvédelmi Központunkban szakképzett, stabil vezetői és dolgozói team áll a gyermekek mellett. Kimagaslóan fontos a stabilitás, hiszen a családjuktól távol a dolgozóink nyújtják számukra az elsődleges biztonságot. A fluktuáció ezenkívül óriási terhet rakhat a kötődéseikben alapvetően is sérült kiskorúakra.
A fluktuáció főként a normáltól eltérő gondozási szükségletű gyermekeket nevelő telephelyeken jellemző. A munkatársak megtartásáért a bérek mellett nagyon fontosnak tartom a támogató, a kreativitást, az innovációt elősegítő munkahelyi légkör kialakítását, a közösségépítést, a képzési, továbbképzési lehetőségek biztosítását, illetve a szervezeten belüli karrierépítés lehetőségét.
Véleményem szerint ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy stabil szakembergárda jöjjön létre, ezzel egyszersmind csökkenthető a munkahelyi fluktuáció.
– Milyen mentális felkészültséget igényel a tapasztalatok szerint ez a hivatás?
– Azt gondolom, a mentális felkészültség nagyon fontos követelmény, ugyanakkor sajnos időnként vannak olyan helyzetek, melyekre nem lehet felkészülni még akkor sem, ha az ember 30 éve a pályán van és megfelelő végzettséggel bír. Ezért szükséges, hogy a szakmailag jól felkészült kollégák megfelelő rugalmassággal, alkalmazkodóképességgel is rendelkezzenek. Természetesen a tapasztalatok nagyon fontosak, azokból lehet igazán építkezni egy-egy nehezebb ügykörben vagy nevelési, ellátási kérdésekben. Segítő szakemberként a személyiség kulcsfontosságú, hiszen a munkánk során nagyrészt azzal dolgozunk. Az empátia, a rugalmasság, a türelem és a magas érzelmi intelligencia elengedhetetlen.

Fizikai, lelki állóképesség

– Ezeken túl pedig kiemelkedően fontos, hogy az ember találja meg a segítő munkáján túl azt a hobbit, sportot vagy szabadidős tevékenységet, amiben kikapcsolódhat, és saját maga feltöltődhet. A dolgozóink mentális egészsége ugyanolyan fontos, mint az ellátásunkra szoruló gyermekeké.
– Hogyan jellemezné a munkatársakat fizikai, mentális, lelki állóképesség szempontjából?
– Ahogy már említettem, a Gyermekvédelmi Központban stabil munkavállalói teammel tudok együtt dolgozni. Az álláshelyeink 94 százaléka betöltött. Ennek alapján úgy vélem, a munkatársaink mentális és fizikai állóképessége magas. Nagy hangsúlyt helyezünk a kollégák mentális egészségének megóvására közösségépítő rendezvények, kirándulások, tréningek segítségével.

Más gyerekéről gondoskodnak

Idén februárban a köztársasági elnöki kegyelmi botrány után azok is nagyobb figyelemmel fordultak a hazai gyermekotthonok élete felé, aki távol állnak ettől a világtól, teljes, bizalomteli családban nevelik gyermekeiket, nem találkoznak az élet sötétebb oldalával. A problémák megoldását a területen dolgozók alaposabb alkalmassági vizsgálatában látta a törvényhozó. A terjedelmes kérdőív, amelyre válaszolniuk kellett a gyermekvédelem intézményeiben dolgozóknak, szintén vihart kavart, sokan túlzottnak érezték a magánszféra iránti érdeklődést. Gyakran sokdiplomás, sokéves tapasztalattal rendelkezők érezték úgy,  méltatlan az általánosítás. Az országban több helyütt munkaerőhiányt okozott az intézkedés. Zalában  nyugodtabban zajlott a folyamat, nem távoztak tömegesen emiatt a szociális munkahelyekről. E sorozat írója lenyűgöző munkabírással, lelki tartalékokkal rendelkező hölgyekkel találkozhatott.   Ezért is örvendetes, hogy a kormány ezév tavaszán 325 milliárd forintról 1463 milliárdra emelte a szociális és gyermekjóléti kiadásokat. Reméljük, azok kapnak belőle legtöbbet, aki a tűzvonalban nevelik  mások gyermekeit, akiknek az átlagkeresete eddig nem érte el a 300 ezret sem.

Zalai gyermekintézmények helyszíne: 

  • Zalaegerszeg
  • Nagykanizsa
  • Letenye, Lenti
  • Zalaszentlászló
  • Zalaszentgrót
  • Nagyrécse

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában