Az utolsó vacsora, meghökkentő találmányok és a titokzatos szőlőskert

2024.08.14. 20:00

Leonardo da Vinci nyomában Milánóban

Bár a múlt hétvégén véget ért a 2024-es olimpia, valószínűleg sokáig beszédtéma lesz a botrányos megnyitó vagy az online térben felkapott vicces és megható mémcunami az olimpikonokról. Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének és munkásságának szelleme végig ott lebegett és mindent áthatott milánói utunk során, az ötkarikás játékok izgalmával átszőve.

Mozsár Eszter

Leonardo da Vinci híres freskóját, Az utolsó vacsora című festményt az interaktív múzeumban keltették életre.

Fotó: Mozsár Eszter

Az idei nyári motoros körút egyik állomásaként jelöltük meg Olaszország második legnagyobb városát, Lombardia másfél millió lakosú székhelyét, ahol két éjszakát és egy napot töltöttünk. A hatszáz éven át épülő milánói dóm, valamint a kereszt alaprajzú Galleria Vittorio Emanuele II passzázs leírhatatlan, ám ugyanúgy izgalmas látnivalót nyújtott a Leonardo da Vinci Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeum és a dóm közelében található Leonardo da Vinci világa (The World of Leonardo da Vinci) interaktív gyűjtemény, ahol az olasz reneszánsz géniuszának – aki egyszerre volt művész és tudós - találmányait keltették életre. 

Leonardo da Vinci
A reneszánsz géniusz, Leonardo da Vinci a hangszereket is újragondolta. Részlet a Leonardo világa című kiállításból
Fotó: Mozsár Eszter

Leonardo da Vinci emléke előtt tiszteleg a múzeum 

A milánói Santa Maria delle Grazie refektóriumában látható a világhírű falfestmény, amit az olasz polihisztor 1498-ban készített el, s amely Jézust ábrázolja a keresztre feszítést megelőző utolsó vacsorán a tanítványai körében. A mű megtekintéséhez online legközelebb októberben lett volna jegyünk, ám mint kiderült, akár ott a helyszínen is besétálhattunk volna. Helyette vagy kárpótlásul néztük meg a mesterről elnevezett, 50 ezer négyzetméteres alapterületű, Európa-hírű műszaki-tudományos múzeumot. Az olasz technológia történetéből csemegézhetünk a 19. századtól napjainkig: tengeralattjáró, gőzgép, villamos, vonat, de még a Vega hordozórakéta is látható, melyen a magyar tervezésű Masat-1 műhold kapott helyet. 

Az épület első emeletén azokat a modelleket, rekonstrukciókat találjuk, melyeket Leonardo da Vinci tervei, rajzai alapján, az ő ihletésére készítettek el a későbbi korok tervezői, mérnökei, kivitelezői. Külön termet szenteltek azoknak a feldolgozásoknak, melyek Az utolsó vacsorát ábrázolják. Ezek közül kiemelkedő például Giovanni Mauro della Rovere „Fiamminghino” ( 1575 – 1640) freskója. 

Leonardo da Vinci világa életre kel

Nem kevésbé izgalmas a dóm melletti interaktív múzeum sem, ahol valóban testközelben láthatjuk vagy akár kipróbálhatjuk Leonardo da Vinci találmányait, melyek évszázadokkal előzték meg korát. Neki köszönhetjük például a géppisztolyt, a tankot, a búvárruhát, a helikoptert vagy az ejtőernyőt. A 15 századi zseni a hadieszközök mellett számos hangszeres innovációt talált ki. Fennmaradt jegyzetei bizonyítják, hogy ismerte a természetet, a fizikai törvényeket, kiváló megfigyelő volt. Munkásságának egy részét máig titok lengi körül. Ahogy a Santa Maria delle Grazie refektóriumának freskóját ma is misztikum övezi. Az interaktív múzeum egyik termében Az utolsó vacsora digitálisan reprodukált változatát és környezetét látjuk, s VR-szemüveggel magunk is beléphetünk a kolostor ebédlőjébe, illetve nyomon követhetjük a festmény születését, részleteit. 

Leonardo da Vinci szőlőskertje

A tudós 1482-ben költözött Firenzéből Milánóba, Ludovico Maria Sforza herceg, "a Mór" udvarába. Három év múlva kapta a megbízást Az utolsó vacsora című freskó elkészítésére. A herceg 1498-ban egy hektáron elterülő szőlőültetvényt ajándékozott a bortermelő családból származó Leonardónak. Ezt az idillikus birtokot és a várost azonban két év múlva el kellett hagynia, amikor a francia király bebörtönözte Ludovicót. Leonardo a francia megszállás után visszaszerezte az ültetvényt, később végrendeletében szolgájára és tanítványára hagyta azt. A Santa Maria delle Grazie templommal szemben, a Casa degli Atellani kertjében ma is megcsodálhatjuk ezt a kertet. 

Mi ezekkel az élményekkel, s a zalai olimpikonoknak,

  • Major Veronikának
  • Betlehem Dávidnak
  • Bicsák Bencének
  • Kaizinger Balázsnak drukkolva hagytuk el Milánót a 2024-es ötkarikás játékok idején. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!