Kamarai díjjal ismerték el életművét

2024.06.03. 10:00

Tanulóból boltvezető és szakoktató lett – Takács József

Takács József boltvezető és szakoktató egész pályafutása alatt a vevők megbecsülését tartotta a legfontosabbnak. A Takiker Élelmiszer-kereskedést egyéni vállalkozóként 25 éven át működtette Zalaegerszegen, a Landorhegyen. Előtte alkalmazottként járta végig a ranglétrát, miközben elsajátította a kereskedőszakma minden csínját-bínját, munkásságát Életmű Kamarai Díjjal ismerték el.

Antal Lívia

Takács József 62 évet töltött el a kereskedelemben

Fotó: Antal Lívia

– Tormaföldén születtem 1942-ben. Édesapám az olajiparban dolgozott Lovásziban, nem kereskedőcsaládból származom – válaszolt érdeklődésünkre. – Szülőfalumban jártam ki az általános iskolát, melynek befejezése után több mindennel próbálkoztam, majd a kereskedelmi pálya mellett döntöttem. Tanulmányaimat 1958 szeptemberében kezdtem a Népbolt Vállalat tanulójaként a Kereskedelmi Tanulóiskolában, a mai Báthory-technikumban Zalaegerszegen, és a 111-es számú boltban dolgoztam diákként. Ezen idő alatt a Népbolt Vállalat kettévált: így jött létre az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat nagykanizsai központtal, zalaegerszegi központtal pedig az Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat.

Akkoriban a tej, a túró, az élesztő, a rizs, a cukor és a liszt ömlesztve, lédigben volt, a sör és az ecet meg hordókban. Mint mondta, tulajdonképpen mindent ki kellett mérni és szépen becsomagolni. A csomagolás a szakmunkásvizsgán is feladat volt. Húsvét, karácsony és a hétvége előtt előre csomagoltak, hogy a vevőknek ne kelljen sokat várakozni, mesélte el.

Takács József 1966-ban a Zrínyi utcai 112-es élelmiszerboltban

– 1960 júniusában végeztem fűszercsemege eladóként, de akkor már a Marx (ma Kazinczy) téri 101-es boltban dolgoztam. Innen a 112-es számú üzletbe kerültem, ahol vezetőhelyettes voltam 1964 és 1968 között. Ez is nagy forgalmú üzlet volt. Gyakorta szakaszosan engedtük be a vásárlókat, mert nem volt annyi kosarunk. A ruhagyári ABC következett, ahol műszakvezető voltam. A város legnagyobb boltja volt akkoriban. 1973-ban behívtak az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat zalaegerszegi kirendeltségébe; ellenőrként a boltok és a vállalat közötti kapcsolatért voltam felelős.

Takács József mindeközben elvégezte a közgazdasági technikum kereskedelmi tagozatát 1962 és 1966 között, ahol áruforgalmi előadó, képesített könyvelő, vállalati tervező és statisztikus képesítést szerzett. A Fürst Sándor utcai (ma Vizslaparki út) tanboltban, amelynek vezetője volt, kezdte meg szakoktatói tevékenységét 1975-ben. A nappali tagozatos kereskedelmi tanulók és a felnőtt-tanfolyamosok gyakorlati oktatását 1981-ig végezte.

Takács József 1982-ben, a Skála Áruház nyitásakor a Zalahús mintaüzlete előtt

– 1982-ben nyílt meg a Skála Áruház a Landorhegyen, ahol az ABC osztályvezetője voltam 1984-ig. Ezt követően a Balatonfüred–Csopak Tája Mezőgazdasági Termelőszövetkezet zalaegerszegi borozójában helyezkedtem el, ahol öcsém volt a főnök. Először helyettes voltam, majd üzletvezető. 1990-ben megkezdődött a privatizáció. Abban az évben egyéni vállalkozó lettem. 1994 szeptemberében a nehézségek miatt felhagytam a borozóval, s 1995-ben megalapítottam a Takiker Élelmiszer-kereskedést.

Bátyja hatására választotta a vendéglátóipari szakmát Takács Pál, a Piccolo vendéglő tulajdonosa. Elhivatottságot igényel a kereskedelem területén dolgozni, állapították meg. Takács József azt mondja, azoknak való, akik szeretnek emberekkel foglalkozni. Pályafutására ezért is gondol vissza szívesen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!