Zalai statisztikai adatok

2024.07.11. 16:30

A nettó átlagkereset 334 ezer forint volt Zalában az első negyedévben

Közzétette az első negyedévi területi statisztikai adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az alábbiakban a legfontosabb zalai adatokat közöljük.

Szabó Judit

Az építőipari szervezetek teljesítménye jelentősen visszaesett Zalában

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Zala vármegyében 2024 első negyedévében az élveszületések (378) és a halálozások (1074) száma is elmaradt az egy évvel korábbitól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A foglalkoztatási ráta (73,2%) nem változott érdemben, a munkanélküliségi ráta (5,4%) romlott, mindkettő értéke kedvezőtlenebb volt az országos átlagnál (74,7, illetve 4,7%). A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2024 első negyedévében 334 ezer forint volt, 14,3%-kal több az egy évvel korábbinál. Az összeg növekedési üteme kissé meghaladta az országos átlagot (14,2%). Zala ugyanakkor a nettó átlagkereset tekintetében a dunántúli megyék közül az utolsó előtti helyen áll, országosan pedig csak Somogy, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében alacsonyabb ez az összeg. Országos szinten  Budapesten keresnek a legtöbbet, nettó 503.108 forintot átlagban, és Békésben a legkevesebbet,  311.589 forintot.

Az ipar teljesítményének értéke hazai viszonylatban nem volt jelentős, az ipari termelés volumene 7,5%-kal csökkent a telephelyi adatok alapján. A feldolgozóipar alágai közül csak a harmadik legnagyobb súlyú élelmiszeripar, valamint a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás tudta növelni a termelését. Az országos termelési érték több mint negyedét adó járműgyártás termelése 5,5%-kal csökkent.  A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelése összehasonlító áron, országos átlagban 3,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a vármegyék többségében csökkent a kibocsátás. Zalában a vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 41%-kal visszaesett.

A használatba vett lakások száma 22-ről 32-re nőtt a vármegyében az előző év azonos időszakihoz képest. 

2024 első negyedévében a turisztikai szálláshelyeken 26%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint az előző év azonos időszakában Zalában.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az országosnál (3,2%) nagyobb mértékben (3,6%) nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!