Közel egy milliárdos fejlesztés a Zrínyi Miklós Gimnáziumban

3 órája

Átfogó rekonstrukció: nem csak küllemében, de felszereltségében is megújult – fotógaléria és videó

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium nem csak küllemében, de felszereltségében is megújult. Az iskola közel egy milliárd forint értékű rekonstrukciójának összege állami és európai uniós támogatásokból, valamint önkormányzati forrásból tevődött össze.

Antal Lívia

Magyarország kormánya számára első helyen a gyermek és a család áll, amely szoros összefüggésben van az iskolával az óvodával, így a közneveléssel, fogalmazott beszédében a csütörtöki átadáson dr. Balatoni Katalin. A köznevelési helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2018 óta közel 1400 milliárd forint értékben 5680 óvodai és iskolai fejlesztés, építés valósult meg országszerte. Emellett 579 ezer notebook-ot biztosítanak a diákoknak, amelyből az utolsó 125 ezer darabot a jövő héten juttatják el számukra. Bejelentette továbbá, hogy a pedagógus pálya megbecsülése jegyében történelmi mértékű béremelést hajtanak végre. 2025-ben várhatóan átlag bruttó 820 ezer forintos bért kapnak a pedagógusok.

átfogó rekonstrukció
Átfogó rekonstrukció valósult meg a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban. Képünkön balról: Vigh László, Böjte Sándor Zsolt, dr. Balatoni Katalin, Balaicz Zoltán és Kajári Attila
Fotó: Pezzetta Umberto

Átfogó rekonstrukció: diáklabor is épült

Kajári Attila, a fenntartó, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója ismertette a Zrínyi Miklós Gimnázium átfogó rekonstrukciójának elemeit, többek között megemlítve a tető felújítását, majd a főépület 742 millió forintos uniós támogatásból megvalósuló korszerűsítését. Kiemelte továbbá, hogy egy másik beruházásában diáklabor is épült, amely más iskolák tanulóinak is rendelkezésére áll.

87 millió forintból további fejlesztéseket hajtanak végre

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere bejelentette, hogy Prof. Dr. Palkovics László, Zalaegerszeg díszpolgára, volt Zrínyi-s diák cégén keresztül 50 millió forint támogatást biztosít a további fejlesztésekre, amelyből 2025-ben a főépület lábazatának és lépcsőjének felújítása, az aula és a főlépcsőház ablakainak cseréje, valamint a gyengeáramú rendszer fejlesztése valósul meg. Ehhez az önkormányzat 37 millió forintot ad, amellyel 133 millió forintra növekedik a város hozzájárulása a gimnázium rekonstrukciójához.

Balaicz Zoltán polgármester (jobbra) átadta Schneider János igazgatónak a város címerével ellátott zászlót, amely mint mondta: „közösségünk összetartozását és az intézményi iránti elkötelezettségét szimbolizálja”
Fotó: Pezzetta Umberto

A hagyomány és a korszerűség a város emblematikus épületében

Az átadáson méltatta a beruházást Vigh László országgyűlési képviselő, Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, valamint Schneider János, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója. Elhangzott, hogy a rekonstrukció 650 diák és 50 pedagógus számára teremtett modern körülményeket. Új életteret kapott a Zrínyi-gimnázium emblematikus épülete, amelyben egyszerre van jelen a hagyomány és a korszerűség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában