Soron kívüli egyeztetéseket kezdeményez a város vezetősége

2 órája

A Keszthelyi Kórház megmentése a tét

Soron kívüli egyeztetéseket kezdeményez a város vezetősége politikai és szakmai vezetőkkel. A cél: a Keszthelyi Kórház megmentése.

Péter B. Árpád

Dr. Tóth Gergely (középen): Ismét veszélybe került a nőgyógyászat és a szülészet jövője a város kórházában, mellette (b-j) Horváth Balázs, Tóth Balázs, Rizsányi Zoltán és Szántó András. Szerintük a Keszthelyi Kórház megmentése a város és a térség közös érdeke

Fotó: PBÁ

Erről rendkívüli ülésen döntött a képviselő-testület. Mint dr. Tóth Gergely polgármester sajtótájékoztatóján elmondta, megítélésük szerint ismét veszélybe került a nőgyógyászat és a szülészet jövője a város kórházában, amelynek vezetősége – bár kérdezték tőlük – nem adott egyértelmű választ arra, hogy „novembertől lesz-e egyáltalán ellátás az osztályon”. Kijelentette, ezzel párhuzamosan a gyermekosztály is veszélybe került, így nem túlzás: a Keszthelyi Kórház megmentése a tét.

a keszthelyi kórház megmentése
Csekk – nagyban: a Keszthelyi Kórház megmentése érdekében az önkormányzat 15 millió forintot utalt át
Fotó: PBÁ

A Keszthelyi Kórház megmentése 

Dr. Tóth Gergely kiemelte, bár a kórházak fenntartása állami feladat, de nem nézhetik tétlenül, hogy „tönkretegyék a kórházunkat”. Első lépésként egyeztetésre hívják az egészségügyért felelős minisztert és államtitkárt, Pintér Sándort és Takács Pétert, továbbá az országos kórház-főigazgatót, illetve a zalaegerszegi kórház első emberét. Ha nem járnak sikerrel, erősebb eszközökhöz nyúlnak.

A térségben összefognak a kórházért
Fotó: Keszthelyi Kórház

Az adatok árulkodók

A Keszthelyi Kórházban tavaly több mint 200 ezer beteget láttak el, s több mint másfél millió beavatkozást végeztek, ami hasonló nagyságrend, mint egy megyeszékhelyi intézménynél. A szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátást kilencszázan, a csecsemő- és gyermekosztályt pedig majdnem hétszázan vették igénybe, sorolta a városvezető, aki bejelentette: teljesítették az előző városvezetés tavaszi ígéretét, s átutaltak az intézménynek 15 millió forintot, ami eddig nem történt meg.

Szolgálati lakásprogramot indítanak, hogy orvosokat vonzzanak az intézménybe
Fotó: Keszthelyi Kórház

Szolgálati lakások

A testület Tóth Balázs képviselőt bízta meg koordinátori feladattal, aki kifejtette, az október elején hivatalba lépett új városvezetőség nagy erőket mozgósít „a kórház megmentése érdekében”. Első lépésként szolgálati lakásprogramot indítanak, s e szándékhoz Hévíz, Gyenesdiás és Vonyarcvashegy máris csatlakozott, sőt: utóbbi felajánlotta meglévő ingatlanát, bár ehhez némi jogi procedúrára még szükség van. 

Tóth Balázs hozzátette, céljuk, hogy további településeket is bevonjanak a térségből, s így igényes, színvonalas otthonokat alakítsanak ki az ide érkező orvosoknak, de szükség esetén arra is készek: közös forrásból házat, lakást béreljenek számukra annak érdekében, hogy Keszthelyen dolgozzanak.

A Keszthelyi Kórház 2023-as adatai

  • járóbeteg-esetszám: 195 ezer 329
  • járóbeteg-beavatkozás: 1 millió 576 ezer 898
  • járóbeteg összpontszám: 467 millió 855 ezer 755 

(az adatok a laborvizsgálatokat is tartalmazzák)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában