Nyári egyetem a HUMDA szervezésében

2024.09.10. 16:00

Hidrogén: dekarbonizációs célok az iparban és a mobilitásban

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egyetemi és vállalati kutatócsoportok részvételével rendezi meg nyári egyetemét Zalaegerszegen, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya központi épületében. A kedden kezdődött háromnapos tanácskozás az Úton a sikeres európai hidrogén ökoszisztéma megteremtése felé címet viseli.

Antal Lívia

Úton a sikeres európai hidrogén ökoszisztéma megteremtése felé címmel rendezi meg nyári egyetemét a HUMDA. Az első előadási napon, balra dr. Hanula Barna egyetemi docens és dr. Mészáros Virág vezérigazgató

Fotó: Antal Lívia

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elkötelezett a karbonsemleges technológiák fejlesztésében, ami nemcsak az elektrifikációt jelenti, hanem a teljes hidrogén ökoszisztéma melletti gondolkodást, hangsúlyozta a nyári egyetem megnyitóján dr. Mészáros Virág vezérigazgató. 

hidrogén
Hogyan állhatunk át hidrogénre? A HUMDA nyári egyetemén erről esik szó egyetemi és vállalati kutatók előadásban
Fotó: Antal Lívia

- Azon túl, hogy most már közel 140 tisztán elektromos buszunk járja az ország útjait, keressük az alternatív karbonsemleges megoldásokat. Ilyen a hidrogén, amelynek tulajdonsági alkalmasak arra, hogy energiát tároljunk, és hogy üzemhatékonyan működtessük járműveinket. A hidrogénnek ugyanakkor az ipari dekarbonizációban is nagyon fontos szerepe van – húzta alá a vezérigazgató.

A hidrogén iránti érdeklődés és a hidrogénpiac dinamikus bővülése Európa-szerte megfigyelhető az elmúlt években. Az Európai Unió és a legtöbb uniós ország kiemelt stratégiai célként kezeli a hidrogén-előállítás és -termelés technológiai és piaci lehetőségeinek megteremtését, valamint a már meglévő termelési kapacitások dekarbonizálását.

A hidrogént csak molekulák formájában lehet tárolni

- A nemzetgazdasági szintű releváns mennyiség eléréséhez a hidrogént csak molekulák formájában lehet tárolni, tehát azt a lépést, hogy vizet bontunk és zöld hidrogént állítunk elő, meg kell tenni. Ezt követően használhatjuk a hidrogént tüzelőanyagként a földgáz helyett, tüzelőanyagcellában járműben vagy iparban áramfejlesztéshez, feldolgozva például szintetikus mentánként meghajtásra – mondta el dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense.

Hidrogénstratégia: a magyar gazdaság versenyképességének fenntartása érdekében

A nyári egyetem első napján prof. dr. Palkovics László, Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke online tartott előadást. Többek között azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének fenntartását szolgálja a hidrogénstratégia, amelynek céljai között a karbonmentes hidrogén előállítása, az ipari felhasználás dekarbonizációja, a közlekedés zöldítése, és a hidrogénfelhasználást támogató villamosenergia- és földgáz-infrastruktúra kialakítása szerepel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!