„Legyél a legjobb önmagad!”

2024.09.07. 12:00

Moldován András előadása - őszinteség és együttműködés: minden esetben kifizetődő?

Sertésmogul, startupper és befektető. Ha valaki nem ismerné, ő Moldován András sikeres nagyvállalkozó a „Cápák között” televíziós műsor egyik igen csak szókimondó és karakán szereplője. A sikeres üzletember a minap Zalaegerszegen tartott „Legyél a legjobb önmagad!” címmel előadást a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására.

Mozsár Eszter

Moldován András Zalaegerszegen tartott előadást a sikerhez vezető útról, ami az őszinteségen alapul. Fotó: Pezzetta Umberto

„Amióta az eszemet tudom, mindig jobb önmagam akartam lenni. Az a srác a lakótelepről, aki viszi valamire. Akire büszke az Apukája. Rengeteget dolgoztam és sokszor, a mai eszemmel már vállalhatatlanul sokat kockáztattam. Elbuktam, majd felálltam, és közben mindig gazdag akartam lenni.” Moldován András ezzel a nemes egyszerűséggel, akarom mondani őszinteséggel mutatkozik be weboldalán, s a zalaegerszegi rendezvényen sem tett másként. Őszinteségre ösztönzött minden résztvevőt, legyen szó a saját vállalkozásunkról, munkahelyünkről vagy magánéletünkről. 

Moldován András
Moldován András több évtizedes tapasztalatait osztotta meg a zalaegerszegi hallgatósággal. Fotó: Pezzetta Umberto 

A Mindszentyneum nagytermében őszintén kíváncsi vendégek ültek. A jelentkezők nagy része bizonyára arra kereste a választ, hogy miként tudna még jobb vezető, vállalatirányító, vállalkozó lenni. 

Moldován András szerint őszinteség és együttműködés kell

- A siker és a sikeres viselkedés alapja az őszinteség. Miért gondoljuk úgy, hogy nem szabad igazat mondani? Ez egy régi, rossz beidegződés – kezdte előadását már-már jó értelemben provokatívan Moldován András. - Miért ne mondhatnánk meg a munkavállalónknak, hogy mit szeretnék elvárni a munkában és ha nem teljesít jól, annak mik lesznek a következményei. Az őszinteség és határozottság sokszor kifizetődőbb, mint megértőnek és tapintatosnak lenni. Különösen, ha a cég vagy a kollektíva kárára cselekszik valaki helytelenül, mi pedig annyiban hagyjuk. A világ nem felelősség nélküli, még akkor sem, ha körülöttünk mindenki azt akarja elhitetni, hogy mindennel szemben tapintatosnak kell lenni. Én abban hiszek, hogy együttműködőnek kell lenni – mondta az eladó.

Sresszesek vagyunk, mert nem mondunk igazat

Moldován András szerint a stressz forrása legtöbbször az, hogy nem merjük elmondani a másiknak az igazat, közben félünk a jövőtől, a következményektől. 

- Mondok egy példát. Elkérte bárki Önök közül például egy szobafestőtől, vízvezeték-szerelőtől a mesterlevelét? Megbizonyosodunk arról, hogy valóban az, aminek mondja magát? Mert sokkal egyszerűbb elhinni, hogy végre van valaki, aki megcsinálja, utána pedig bosszankodni, hogy mégsem jól csinálta. Ha nem lettünk volna tapintatosak, s rögtön az elején tisztában vagyunk a helyzettel, akkor nem fizetünk rá, nem idegeskedünk – folytatta a vállalkozó. - Ha mi magunk őszinték vagyunk, természetes, hogy másoktól is azt várjuk. Ám ne csodálkozzunk, ha ezért az emberek fele ott fog hagyni minket. Az emberek fele a „hazugság közegében” él. Ami talán könnyebb megoldásokkal jár, politikailag korrektebb. Meglehet, hogy nem ők lesznek a mi üzletfeleink. Szerintem a magyar vállalkozók fele azért megy tönkre, mert kifizetetlen számlákat halmoz fel, elhiszi a beszállítónak, a partnernek, hogy majd fizet. Ezeknek a vállalkozóknak elfogy a saját tőkéje azért, mert másoktól nem kapta meg azt a pénzt, ami jár neki. Ha követte volna az őszinte stratégiát, akkor ez nem történt volna meg, mert aki becsapta, annak még egyszer nem adott volna lehetőséget.

Tit For Tat, azaz kooperáljunk másokkal 

Az üzletember szerint nem motivációs tréningeket kell csupán hallgatni, hanem a sikerhez szükséges tulajdonságokkal kell felruházni magunkat. Az előadáson azt is hangsúlyozta, hogy az üzleti siker leginkább a Tit For Tat (TFT) elmélet szerint működik: azaz első lépésben kooperálok a partnerrel, a második lépésben pedig úgy viselkedem, mint a másik. Eldönthetjük, hogy viselkedésünk agresszív vagy barátságos legyen. Ez határozza meg, hogy milyenek vagyunk, minden más üzleti viselkedési modell az American Scientific Journal tudományos magazin szerint nem működik, rossz. 

Moldován András a kereskedelmi csatorna „Cápák között” sikerének köszönhetően lett maga is úgymond üzleti showman és tanácsadó két évvel ezelőtt. A műsorban is érdekes esetekkel, tehetséges emberekkel találkozott, majd a saját több évtizedes üzleti tapasztalataival ötvözve dolgozta ki kurzusait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!