Egy hétig tart a tikkasztó kánikula, vigyázzunk magunkra

2024.08.26. 07:30

Hőségriadót rendeltek el, továbbra is tilos a tűzgyújtás

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére másodfokú hőségriasztást rendelt el szombattól egészen augusztus 30., péntek 24 óráig. Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető.

Mozsár Eszter

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: VladisChern

A tartósan meleg időszak életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb – írja a Katasztrófavédelem. Megelőzésképpen legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék- és sópótlás. A hőség okozta stressz miatt különösen legyenek óvatosak a szív-, tüdő- és cukorbetegek. 

Ha a pulzus minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora (nyugalmi állapotban 90-nél több), akkor mielőbb kardiológushoz kell fordulni. Érdemes a vérnyomást gyakrabban mérni, és probléma esetén a kezelőorvossal egyeztetni a gyógyszer adagolásáról.

A nagy hőségben a tüdő teljes kapacitással működik, a tüdőn át intenzíven párolog a víz, illetve zajlik az anyagcseretermékek cseréje, ezért ilyenkor súlyosbodnak a hörgőgyulladással járó betegségek, beleértve az asztmát is – olvasható a közleményben. Magas légszennyezettségi értéket mutató napokon fontos, hogy a légzőszervi betegségekben szenvedők minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, illetve célszerű maszkot is viselniük.

A forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeknek is fokozott óvatossággal kell eljárniuk.

Mivel az átlagosnál melegebb idő a koncentrációt is befolyásolhatja, figyeljünk egymásra, közlekedjünk körültekintően és óvatosan. Ha szükséges, álljunk meg pihenni. 

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy a gyermekeket és házi kedvenceket még néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Az egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzoltókat naponta 30-60 szabadban keletkező tűzhöz riasztják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!