Ajánló

2024.09.13. 08:30

Ezek a programok várnak ránk hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

Keszthelyen elkezdődött a Táncpanoráma, ma a Duna Művészegyüttes lép fel

Fotó: Pesti József/MW

Roma történelmi fesztivál

Nagykanizsán rendezi meg a Zala vármegyei roma történelmi, kulturális és gasztronómiai fesztivált az Anosztru Országos Egyesület. A kétnapos rendezvény pénteken 10 órakor kezdődik a Teleki utca 14. szám alatti közösségi háznál, ahol többek közt előadások, roma ételek kóstolója és fafaragó kiállítás várja az érdeklődőket. A rendezvény másnap a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál keretein belül folytatódik.

Bor- és Dödölle Fesztivál

Nagykanizsán a hét végén rendezik meg a XVIII. Bor- és Dödölle Fesztivált, amely pénteken 14 órakor kezdődik az Erzsébet téren az ünnepélyes megnyitóval. 14.30 órától az Orff ütőegyüttes zenél, ezt a borverseny eredményhirdetése követi. 17 órától a No Sugar, 20 órától az LGT sztárjait is soraiban tudó Zenevonat, 22-kor a Crazy Little elnevezésű Queen-dalokat játszó zenekar ad koncertet. A Medgyaszay Házban is lesznek koncertek, 16.30 órától a Colmena, majd a helyi Your Last Steps, illetve a budapesti Pennhurst játszik. 23.30-kor a The Konnektion lép színpadra. Szombaton 10 órakor szüreti felvonulással folytatódik a program, ennek kiindulópontja a Széchenyi tér, végállomása az Erzsébet tér lesz. Utóbbi helyszínen 11 órakor kezdődik a főzőverseny, 12-től pedig újabb kulturális műsorok várják az érdeklődőket. Az esti koncertek sorát 18 órakor a Soulwave nyitja, 21 órakor az Irie Maffia zenél, míg 23.30-kor a StadiumX lép fel. A két nap során emellett számos kísérőprogram várja még a látogatókat.

Szüret, bor, piac

Szeptember 14-én, szombaton 7-13 óra között Szüret, bor, piac elnevezéssel tartja Helyi Termék Vásári Forgatagát a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpont. Kirakodóvásárral, kézműves programokkal, bemutatókkal, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

Elmarad a szüreti felvonulás Botfán

A szervezők tájékoztatása szerint elmarad a szeptember 14-én, szombatra hirdetett botfai szüreti felvonulás. Az eseményt új időpontban, szeptember 28-án tartják meg.

Kertvárosi Vigasságok, főzés nélkül, fedett helyen

Szeptember 14-én, szombaton a Kertvárosi Vigasságok programjaiban a rossz idő miatt elmarad a jótékonysági főzés, a többit az intézményben rendezik meg. A koncertek és a színpadi műsorok a tornateremben lesznek.

Faluünnep 

Szeptember 14-én, szombaton faluünnepet tartanak Nagylengyelben a faluházban. Délután kézműves foglalkozások, majd szórakoztató műsor várja az érdeklődőket. Fellép a Mini Wolf együttes, a nagylengyeli óvodások. 19 óra 45 perckor a Kredenc együttes koncertezik, 20.30 órakor indul a bál Boros Beni közreműködésével. A várható időjárás miatt szabadtéri játékok elmaradnak.

Hastáncgála 

Szeptember 14-én, szombaton 18 órakor a zalaegerszegi Keresztury VMK-ban a Nasreen hastáncgálára várják az érdeklődőket. Fellép Nasreen – Nemesházi Betti és tanítványai, az Ezer Rózsa Kertje az egyesület profi csoportja, az Al Ahram Hastánc Csoport Sümegről és a Kelet gyöngyei táncosai Sopronból.

Engesztelő est

Homokkomáromban, a Kisboldogasszony templomnál pénteken engesztelő estet tartanak, amely 15.45 órakor imaórával kezdődik. Ezt 17 órakor keresztút, 18.30-kor pedig szentmise és körmenet követi. Ez utóbbiak főcelebránsa dr. Székely János püspök, a szombathelyi egyházmegye főpásztora lesz. A Szent Ferenc Zarándokközösség az alkalomra újabb gyalogos zarándoklatot szervez, amely 14 órakor indul Nagykanizsa kiskanizsai településrészéről. A zarándoklat lelki vezetője ugyancsak dr. Székely János lesz.

Kisboldogasszony ünnepe

Vaspör-Pusztacsatárban Kisboldogasszony napja alkalmából pénteken 17 órakor engesztelést, majd ünnepi szentmisét tartanak, amelynek vendége Rákos József újmisés atya, a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna plébánia káplánja lesz.

Kerékpáros múzeum

Nagykanizsán, a Sugár utca 3. szám alatt pénteken 17 órakor nyitja meg az idén tízéves Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség a dunántúli térség első oldtimer kerékpár múzeumát.

Sebestyén Márta a zsinagógában

Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pénteken 19 órakor Sebestyén Márta és Andrejszki Judit ad közös koncertet.

Termelői piac és kézműves vásár

Galambokon, a piactéren szombaton 8 és 12 óra között rendezik meg a hagyományos termelői piacot és kézműves vásárt.

Bakancsos túra

Kustánszegről, a faluháztól indul szombaton reggel nyolc órakor az a bakancsos túra, amit az Aranyló Göcsej programsorozatának részeként szerveznek meg. A 14 kilométeres, öt óra alatt teljesíthető táv végállomása Szilvágy lesz.

Gasztronómiai seregszemle

Felsőrajkon, a faluközpontban szombaton tartják a Nemzetközi Térségi Kiállítás és Vásár, Gasztronómiai Seregszemle elnevezésű rendezvényt, amely 12 órakor gasztroprogrammal veszi kezdetét. Az ünnepélyes megnyitó 13 órakor lesz, ezt a Zala vármegyei közéleti vetélkedő és a süteményverseny eredményhirdetése követi, majd kulturális programok várnak a résztvevőkre.

Szüreti felvonulás

Lispeszentadorjánban szombaton 14 órakor tartják a szüreti felvonulást, amely érinti a szomszédos Marócot is. A vidám menet a kultúrház előtti parkolóból indul, ahol a felvonulók visszaérkezését követően a letenyei Mákvirág citerazenekar, a bázakerettyei Sok XS Lábak tánccsoport és a Szent Mihály Szekere Vándorszínház ad műsort.

Búcsú

Murakeresztúron szombaton tartják a Szent Kereszt Felmagasztalása plébánia búcsúi ünnepét, amely keretében 15.30 órakor a Skotovics Miklós emlékkonferenciát rendezik meg dr. Kanász Viktor történész és dr. Zeljko Cvetnic akadémikus közreműködésével, 17 órakor pedig horvát nyelvű ünnepi szentmise várja a híveket. Ez utóbbi főcelebránsa Josip Durkan nyugalmazott ludbregi plébános lesz.

Színjátszó előadás

Keménfán, a faluházban szombaton 18 órakor a nagykanizsai Mozaik Társulat a Pofa be, Annuska! című pajzán népi komédiát mutatja be.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Gébárti-tó parkolójában felállított partisátorban szombaton a Delta bulizenekar játszik. A program sztárvendége Kaczor Feri, rezidens lemezlovasa D.J. Dorian lesz. A Mama Africában szombaton Emperor és Danksess keveri a zenét. Az Angels bár ugyancsak szombaton tartja szezonnyitó buliját. Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombaton D.J. Krasznai közreműködésével tartanak szezonnyitót. Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben pénteken SomX, szombaton Yamina és Silverman lép fel. Zalatárnokon, a Koktél Presszóban szombaton Horváth Andreas zenél.

A templom évfordulója

Huszonöt éve épült a hévízi Szentlélek-templom. A negyedszázados évfordulón, pénteken 18 órakor ünnepi szentmisét mutat be a fürdővárosban dr. Udvardy György veszprémi érsek.

Táncpanoráma

A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház szeptember 12-15. között rendezi meg a 22. Keszthelyi Táncpanorámát. A fesztivál programjában öt előadás látható, köztük pénteken este a Duna Művészegyüttes, szombaton a Székesfehérvári Balett Színház, vasárnap a Győri Balett lép fel, emellett lesz kiállítás, illetve szombaton 20.30-tól Megyeri Léna és Bősze Ádám mesél majd zenéről és táncról.

Szőttesek

A Szőttesek című kamarakiállítás megnyitóját pénteken 17 órától rendezik a keszthelyi Balatoni Múzeumban. A tárlat a kulturális intézmény néprajzi gyűjteményéből válogatva abroszokat, huzatokat, törölközőket és öltözeteket mutat be.

Traccsparti

Folytatódik a Traccsparti-sorozat Gyenesdiáson. Az interaktív, kötetlen beszélgetéssorozat vendége ezúttal Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszövegíró lesz pénteken 18 órától a községházán.

Kulthajó

Minden szeptemberi szombaton, így most is kifut a Kulthajó Keszthelyen. A Helka fedélzetén 11 órától a Balatoni Múzeum várja az érdeklődőket interaktív meseprogrammal.

Szentmise és megemlékezés

A várható rossz idő miatt elmaradnak Vonyarcvashegyen a Vonyarci falunap és búcsú szombati szabadtéri programjai, ám a vasárnap 8 órakor kezdődő ünnepi szentmisét megtartják a vonyarci templomban, majd 9 órától a hősökre emlékeznek a temetőben, vagy kedvezőtlen időjárás esetén Isten házában.

Szilvafesztivál

Szombaton 18. alkalommal rendezik meg Szilvágyon a Göcseji Szilvafesztivált. A program reggel elkezdődik, 9 órától indul a főzőverseny, melyre várják a jelentkezőket. Meghirdették a szilvás desszertek versenyét is, erre otthon elkészített édességekkel lehet nevezni szombaton 10 óráig. A rendezvény megnyitóját 14 órakor tartják a pajtaszínházban, majd bemutatják a Szilvágy értékei című kiadványt. Ezt követően a gasztronómiai kínálat és kulturális műsor várja az érdeklődőket. Közben lesz tombolasorsoás, valamint a gyerekeknek is külön programokkal készülnek. E napon ünneplik a helyi római katolikus templom felszentelésének 30 éves évfordulóját, ez alkalomból dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrál szentmisét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában