Életet menthet

2024.08.23. 19:26

Néma segélykérés: tanuljuk meg az egyszerű kézmozdulatot! (videóval)

Egy kaposvári ruhaboltban kért segítséget a minap egy nő az egyszerű mozdulattal, ami lehet, hogy az életét mentette meg. Az eladó ugyanis felismerve a néma segélykérést és a helyzet súlyosságát, feltűnés nélkül értesítette a rendőrséget.

Zaol.hu

A néma segélykérés buktatta le az agresszort...

Forrás: police.hu

Fotó: Illusztráció

A néma segélykérés csupán egy aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, mégis jól látható, néma, mégis égbekiáltó, és képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot megfordítson. Pont így történt ez a napokban Kaposváron is, ahol egy fizikai bántalmazásoktól sem mentes kapcsolatból kiutat kereső nő azt látta az egyetlen megoldásnak, ha ily módon kér segítséget egy ruhabolt eladójától, számolt be róla a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. Az áldozat az agresszor jelenlétében mindössze ennyit mert tenni, de ez épp elég volt ahhoz, hogy az eladónő megértse a helyzetet, és feltűnés nélkül hívja a rendőrséget. A néma segélykérés egy folyamatos, ismételt mozdulatsorból áll: négy kinyújtott ujj alá kell hajtani a hüvelykujjat, majd ráhajtani a négy ujjat a hüvelykujjra.

néma segélykérés
A néma segélykérés egy apró mozdulat, ami életet menthet...
Forrás: police.hu

Elfogták a 23 éves férfit

Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai pár perc múlva már a helyszínen is voltak. A 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

A történteket az üzlet biztonsági kamerája is rögzítette.

Néma segélykérés: a  kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelzése

A magyar köztudatba a rendőrség néhány évvel ezelőtt vezette be a nemzetközi porondon már feltűnt segítségkérő jelzést, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak. A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

Kanadából indult

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és egy ideje Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanít arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni, írja ugyancsak a police.hu.

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

Mi a teendő, ha ilyet látunk?

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére:

  • a bejelentő neve, telefonszáma;
  • hol tapasztalta a segélykérést (helyszín);
  • hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.

A rendőrség egy animációt is készített a kézmozdulat helyes használatáról. Ezt itt láthatják:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!