sokakban megvan ez a fajta szenvedély

2020.06.30. 07:00

Helyi lakosok egyedi gyűjteményeiből szerveztek kiállítást Galambokon

Sótartók, vasalók és telefonkártyák. A dél-zalai településen szombaton hagyományteremtő céllal a helyi lakosok egyedi gyűjteményeiből szerveztek kiállítást a termelői és kézműves vásáron.

Benedek Bálint

Friskóné Zab Zsuzsanna (balról), Cseresnyés Péter, Szabó Tamás és Friskó László a vasalógyűjtemény egyik érdekes darabjával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Az önkormányzat a hagyományőrző közhasznú alapítvány, a horgászegyesület és a polgárőrség közös rendezvényén több galamboki lakos érdekes gyűjtőszenvedélyét ismerhették meg a látogatók. Láthatták az öt éve a településen élő, Vertné Lukács Katalin sótartóit, aki tíz éve egy bolhapiacon tett szert az első darabra, melyet azóta több mint száz követett. A klasszikus formájú só-bors elrendezésű tartók mellett számos egyéb, érdekes figurális tárgy gazdagítja a repertoárt.

Friskóné Zab Zsuzsanna (balról), Cseresnyés Péter, Szabó Tamás és Friskó László a vasalógyűjtemény egyik érdekes darabjával Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Az alkalmi kiállítás legszembetűnőbb tárgyai kétségtelenül Friskóné Zab Zsuzsanna vasalói voltak, amik időutazásra invitálták a látogatókat. A hölgy elmondása szerint minden egy bolhapiacról beszerzett törött vasalóval kezdődött, ezeket pedig újabb értékek követték. A gyűjtő alaposan beleásta magát a vasalótörténelembe, így a látogatók érdekes tárlatvezetésen vehettek részt.

Szabó Tamás polgármester maga is gyűjtő, hisz évekkel ezelőtt a régi telefonfülkékben használatos telefonkártyákért rajongott. Szerinte sokakban megvan ez a fajta szenvedély, ezért a jövőben szeretnék, ha bizonyos időszakonként minél többen megmutathatnák a gyűjteményeiket.

Az eseményre ellátogatott Cseresnyés Péter államtitkár is, aki örült annak, hogy ilyen sok gyűjteményt láthattak a vendégek. Azt pedig különösen jó látni, hogy az újfajta kezdeményezés érdekli az embereket, vagyis kitűnő közösségkovácsoló élményt jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában