Frissen Zalából

2021.08.24. 17:30

Színes programokkal várja az érdeklődőket szerdától a Gébárti Fazekasnapok Zalaegerszegen

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület legutóbb 2019-ben rendezte meg országos fesztiválját, amit idén szűkített formában hívnak életre.

Mozsár Eszter

Bedics Zsuzsanna a szerdán nyíló kiállítást rendezi. Előtérben a rábapatonai fazekas és kályhás, Káldi Károly alkotásai

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Skrabut Éva, a szervezet elnöke úgy fogalmazott, a járvány miatt meg kell változtatniuk a fesztiválokkal kapcsolatos elképzeléseiket, illetve igyekeznek a látogatói szokásokhoz is igazodni.

Bedics Zsuzsanna a szerdán nyíló kiállítást rendezi. Előtérben a rábapatonai
fazekas és kályhás, Káldi Károly alkotásai
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Nem akartuk elengedni a szakterületet, amivel az egyesület évtizedek óta foglalkozik – mondta a szakember. – 1992-től 2004-ig itt, a kézművesek házában OKJ-s szakmát nyújtó képzéseket szerveztünk. Csuti Tibor fazekasmester műhelye központként működik ma is, volt tanítványok és kollégák járnak ide. Fesztivált most nem tudunk rendezni, de úgy gondoltuk, legyen néhány kiemelt nap, ami a fazekasságra irányítja a figyelmet. Augusztus 25-én, szerdán délután a szakmai konferencia témája a nyugat-dunántúli fazekas- és keramikusoktatás lesz, ahol az utánpótlás neveléséről is szó esik. Délután öt órakor nyugat-dunántúli fazekasok és keramikusok alkotásaiból nyílik tárlat a Jurta kiállítótérben, 18 órakor a Harangláb Népzenei Együttes ad koncertet. Csütörtöktől vasárnapig országos fazekas- és keramikusvásárt hirdetünk.

Az országos fazekastábor látogatható műhelyként működik majd. Szombaton délután gyerekeknek agyagos játszóházat tartanak, este fél nyolckor a rakutechnikát bemutató látványégetés lesz. A tábor anyagából hétfőn 16 órakor nyílik zárókiállítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában