Frissen Zalából

2021.08.26. 14:37

Zalaegerszegen is képzési központot nyitott a Mathias Corvinus Collegium

A 25 éves Mathias Corvinus Collegium (MCC) Zalaegerszegi Központja szeptembertől nyitja meg kapuit. Így az országban az első megyeszékhelyek között Egerszegen is elérhető lesz a Fiatal tehetség és középiskolai program, mely 10 éves kortól az érettségiig kínál egyénre szabott lehetőségeket fiataloknak.

Arany Horváth Zsuzsa

A mikrofonnál Orbán Balázs, mögötte dr. Sali Zsófia, Balaicz Zoltán és Vigh László a csütörtöki, Kazinczy téri sajtótájékoztatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A tehetséggondozó program ott kezdődik, ahol a közoktatás végződik – hangsúlyozta a Kazinczy téren, a volt városháza előtti sajtótájékoztatón Orbán Balázs államtitkár, az MCC-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke. Mivel az MCC céljai között hangsúlyosan szerepel az épített környezet megőrzése, funkció nélkül maradt épületeket újítanak fel, ahol a képzési központok működhetnek. Így esett a választás az 1787-ben épült régi városházára Zalaegerszegen.

A Mathias Corvinus Collegium egerszegi indulását bemutató tájékoztatón Orbán Balázs elmondta: az MCC nemsokára 35 helyszínen szeretne jelen lenni a Kárpát-medencében, szeptembertől 3000 fő 14 településen veszi igénybe az oktatási programot. A közeli jövőben a határon túli magyar területek után Nyugat- Európában is szeretnének MCC-központokat nyitni.

A mikrofonnál Orbán Balázs, mögötte dr. Sali Zsófia, Balaicz Zoltán és Vigh László a csütörtöki, Kazinczy téri sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A régi városházáról és a nagytemplom körüli épületekről Balaicz Zoltán polgármester adott történeti tájékoztatást, jelezve, mivel kevés efféle értékkel bír Zalaegerszeg, az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a felújításukra. A volt tiszti kaszinó, az egykori Korona Szálló, a régi takarékpénztár (ma múzeum) mellett a következő két évben az MCC jóvoltából a régi városháza is megújulhat, amiért köszönet jár. Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, a zalai diákok olyan tehetségtámogató helyet kapnak, amely távlatokat nyit meg előttük.

Dr. Sali Zsófia, az MCC Zalaegerszegi Képzési Központjának vezetője elmondta, a Dísz téren kialakított oktatótermekben német és angol nyelvű képzés is indul, amelyen a beszédkészség fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A programok, a klubdélutánok és a nyelvi kurzusok is minden zalai diák számára költségmentesen érhetők el, a 25 általános iskolást szombatonként fogadják, a középiskolások csütörtökön, pénteken és szombaton válogathatnak az MCC kínálatából, a jelentkezési határidő augusztus 30. A leendő hallgatók szakmai utakon eljuthatnak az egyetemi városokba és a budapesti intézményekbe is. A diákokon kívül a város érdeklődő lakóit is invitálja a képzési központ az előadásokra és közösségi programokra, amelyek korszerű ismereteket nyújtanak a természet- és társadalomtudományok témaköreiben.

Az MCC Zalaegerszegi Képzési Központjának első szakmai előadását tegnap prof. dr. Cséfalvay Zoltán, a kollégium Technológiai Jövők Műhelyének vezetője tartotta a Tudomány és Technika Házában, az érdeklődők robotikabemutatót is láthattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában