Tíz eperfát ültettek

2023.05.04. 18:30

Országfásítási program Bödeházán

Az országfásítási programban 10 eperfát ültettek el a közelmúltban a településen, illetve ezen felül is kerültek gyümölcsfák a falu kertjébe.

Korosa Titanilla

Faültetés b-j Primusa József és Tóth-Tanner Balázs segítségével

Fotó: Korosa Titanilla

A települési fásítási pályázaton eperfákat igényeltek még áprilisban Bödeházán, azóta el is ültették a csemetéket. A munkában a helyiek segítségére voltak az Alpingreen Kft. munkatársai Tóth-Tanner Balázs ügyvezető irányításával. A szakhatóságot pedig Zalaerdő Zrt.-től Primusa József képviselte.

-A fehér eperfa termése nyáron érik be. Hetésben régebben általában a baromfiudvarba ültették, mert a szárnyasok szeretik a lehullott gyümölcsét, a frissen szedett termésének pedig gyógyhatása van – tudtuk meg az igényelt gyümölcsfákról Bedő Andrea polgármestertől, aki hozzátette, hogy a község képviselő-testülete nagyon fontosnak tartja a település értékeként megjelenő rengeteg zöldfelületet, ami körülveszi Bödeházát és a szentistvánlaki falurészt.

- Hetés értékei közé tartoznak a régi gyümölcsfák, ezek termése a régi időkben fontos része volt a helyi gasztronómiának – mondta Bedő Andrea.  – Szervesen kapcsolódtak a helyiek mindennapi életéhez. A házaknál ma is találhatók régi fajta idősebb gyümölcsfák. A már elöregedettek pótlására az idén tavasszal Őriszentpéteren tartott Csörgőalma oltónapon vásárolt önkormányzatunk a falu lakóinak alma-, körte- és szilvaoltványokat, s aki kért, elültethette a saját portáján. Az önkormányzat kápolna melletti gyümölcsöskertjébe pedig 10 rozmaringalmát ültettünk el, melyek egyszerre virágozva látványosan szépítik a települést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában