Vonyarcvashegy értéktermékei

2023.08.25. 20:00

A világítótorony is azt segíti: a jelenben ne tűnjön el a múlt

Vonyarcvashegy integrált szeretetszínháza, összefogva a Lámpás ’92 Alapítvánnyal, most már környezettudatos kézműves termékeket is készít.

Péter B. Árpád

Pali Róbert, kezében a világitótoronnyal: Vigyázzuk, óvjuk, őrizzük értékeinket!

Fotó: Péter B. Árpád

Erről is beszélt portálunknak Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere, leszögezve: ez is jelzi, a településen „nagyközségben, régióban és nemzetben gondolkodnak”.

A nyugat-balatoni falu első embere néhány napja, a Szent Mihály fogadalmi halászkápolna megújítása alkalmából tartott érseki szentmise után bemutatta az első produktumot, egy kézbe vehető, szimbólumokkal ékesített világítótornyot.

Pali Róbert emlékeztetett: a mai Szent Mihály-hegyen hajdan őrtorony állt, lámpással megvilágítva az utat.

– Persze, értelmezhetjük ezt szimbolikusan is – tette hozzá Vonyarcvashegy polgármestere. – Az őrtorony s a kápolna visszavezet bennünket a helyes útra.

Az ajándéktárgy megjeleníti ez utóbbit is, amely 40 hajdani halász csodálatos megmenekülésének állít emléket, s látható Mihály arkangyal, „a harcos, igazságosztó, az égi seregek vezére”, akinek egyik kezében kard, a másikban mérleg van, elemezte a motívumokat Pali Róbert.

Mindemellett feltűnik a település címerében is megjelenő horgony, „amely a biztos célba érés, stabilitás szimbóluma”, s halakat is megjelenítettek az alkotáson, akárcsak egy Da bibere-edényt, amely a település bortermelő múltjára utal.

Pali Róbert azt mondta, a fogadalmi halászkápolna megújítása, vagy éppen ez az ajándéktárgy is azt a célt szolgálja, hogy „a jelenben ne tűnjön el a múlt, s vigyázzuk, óvjuk, őrizzük értékeinket”.

A jövőben Vonyarcvashegy, az Imre Sándor Szeretetszínház és a Lámpás ’92 Alapítvány összefogásával, ép és sérült fiatalok többfajta használati és ajándéktárggyal jelennek majd meg a piacon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában