Szeptember 23.

2023.09.23. 08:30

Ezen a napon történt

Pásztor András

Richter Gedeon gyógyszerész

177 évvel ezelőtt fedezték fel a Neptunusz bolygót.

A bolygót először két német csillagász, Johann Gottfried Galle és Heinrich d’Arrest regisztrálta.
A francia tudós, Urbain Le Verrier útmutatását követték, aki az Uránusz keringési rendellenességeiből pontosan meghatározta a zavar okaként feltételezett Neptunusz bolygó helyét. A számítások alapján Johann Galle német csillagász 1846. szeptember 23-án mindössze félórás kereséssel, a jelzett helytől 1 fok távolságra az új bolygót meg is találta.
Le Verrier és Galle felfedezése után hoztak nyilvánosságra az angol csillagászok olyan dokumentumokat, amelyek szerint John Couch Adams angol matematikus már 1845 szeptemberében megadta a Neptunusz égi helyét, mindössze fél foknyira a Le Verrier megjelölte koordinátáktól. A dokumentumok nyomán Le Verrier kénytelen volt lemondani a felfedezés elsőbbségéről.
 

Neptunusz bolygó

151 évvel ezelőtt megszületett Richter Gedeon gyógyszerész.
Richter Gedeon 1901-ben megvásárolta Budapesten a Sas Gyógyszergyárat, ahol a gyógyszerek magyarországi iparszerű előállítására laboratóriumot rendezett be, s Magyarországon elsőként kezdte meg - főként állati szervekből készült - organoterápiás készítmények előállítását. Ebből fejlesztette ki, s 1907-ben Kőbányán megalapította a róla elnevezett gyógyszergyárat. Kiváló, külföldön is elismert gyógyszereket kísérletezett ki és gyártott. Londonban és Bukarestben leányvállalatot szervezett, 34 államban bizományi raktárt létesített. A faji üldözés erősödésével előbb kitiltották a gyárából, majd egy időre újból visszaengedték. A fasizmus áldozata lett, halálának pontos időpontja bizonytalan.
 

140 évvel ezelőtt megszületett Gundel Károly magyar vendéglős.
Gundel János fia. 1900-tól Svájc, Németország, Anglia és Franciaország leghíresebb vendéglőiben tanulta a mesterséget. 1910-ben átvette a városligeti Wampetich-vendéglőt, 1920 és 1925 között a Royal Szálló, 1927-től a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője. Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát és fellendítette az idegenforgalmat. A magyar vendéglős és szállodás szakma egyik vezető egyénisége volt. Gundel Károly étterme az 1939-es a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt. "A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus." (New York Times)

Gundel Károly magyar vendéglős

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában