Helyi közélet

2023.11.21. 17:45

Kerek és nádas perecek a Muravidéken

A tradicionális muravidéki népi gasztronómia egyik jellegzetessége a kerek és nádas parec, ami ma is gyakran megfordul az ünnepi asztalokon. Az étel népszerűsítésére immár harmadik alkalommal szerveztek programot Hármasmalomban.

Gyuricza Ferenc

Munkában a perecsütő verseny zsűrije. Balról Bacsi István, Szolarics Nad Klára és Szofia Gavrilovics

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Muravidéki Perecfesztivál szervezője a helyi kultúregyesület volt, amely nemcsak gasztronómiai élményt, de hagyományőrző műsort is kínált a résztvevők számára. A vasárnapi rendezvényen a helyi női kar és a településen élő fiatalok mellett így a hotizai kórus, a pincei néptánccsoport, valamint a völgyifalusi népdalkör és citerazenekar is fellépett.  

A fesztivál legjobban várt eseménye a perecsütő verseny volt. A szervező egyesület ezúttal is két kategóriában – kerek és nádas perec – várta a háziasszonyok által a saját otthonaikban elkészített péksüteményeket, amiket a hivatásos szakács Bacsi István, valamint Szolarics Nad Klára és Szofia Gavrilovics alkotta zsűri minősített. Az előző két évhez képest annyi változtatással éltek, hogy egy személy csak egyik kategóriában nevezhetett. Így összesen 27 mintát értékeltek a tészta állaga és foszlóssága, a perec minősége és íze, valamint formája alapján. Kerek perec kategóriában Kopinja Rozália végzett az élen, megelőzve Dancs Esztert és Varga Irmát, míg a legjobb nádas perecet Kránics Valéria készítette. Utóbbi kategóriában Magyar Valéria lett a második, Szomi Zsuzsanna pedig a harmadik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában