Gasztronómiai tradíciók

2024.02.04. 11:30

Közéleti vetélkedő színesítette a gasztronómiai és kulturális programot Felsőrajkon - galéria

A hagyományos disznóvágás tradícióit is felelevenítették szombaton a Felsőrajkon megrendezett eseményen, méghozzá egy vetélkedőn, melyben közéleti szereplők bizonyíthatták rátermettségüket.

Korosa Titanilla

A dróton lógó hurka késsel és villával való elfogyasztására vállalkozók balról Vigh László, Rátóti Zoltán, Nagy Bálint, Palkovics László, Ihos József

Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvény házigazdája, Vigh László, országgyűlési képviselő az esemény kapcsán elmondta, hogy Felsőrajkon minden hónap utolsó szombatján térségi kézműves és termelői vásárt tartanak, illetve évente két alkalommal kibővítik az eseményt és megspékelik gasztronómiai kínálattal, kulturális műsorral. Ez alkalommal a disznóvágás hagyományait is megidézték, az étkek alapanyagát két sertés szolgáltatta, készítettek húsos káposztát, töltöttek hurkát, sütöttek húst és mintegy 300 adag kocsonyával is kínálták a vendégeket. Vigh László kiemelte, hogy örömére szolgál, hogy számos közéleti szereplő is elfogadta a meghívást erre az eseményre, hisz fontosnak tartja, hogy ilyen alkalmakkor is találkozzanak.

A rendezvényt a térség országgyűlési képviselője Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár nyitotta meg és köszönetet mondott a szervezőknek a rendezvény lebonyolításáért, hisz – mint megfogalmazta – az egyik legfontosabb dolog Zalában is, hogy a közösségeinket erősítsük, s ennek legfontosabb pontja a személyes találkozás, amire a mai helyenként túlzott digitális jelenlétben is időt kell szakítani. Erre Felsőrajkon jó példát mutatnak, hiszen az itteni programok túlmutatnak a település határain.

Jelen volt az eseményen az államtitkár mellett dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere, dr. Palkovics László, a Széchenyi Egyetem kuratóriumának elnöke, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója, valamint vármegyei és más intézmények, szervezetek vezetői és a közélet ismert szereplői.

 

Műsorral is készültek a szervezők, Rátóti Zoltán és Besenczi Árpád színművészek verssel, Ihos József humorista pedig zenés előadással lepte meg a hallgatóságot.

A finom, házias disznótoros ebédet követően Vigh László két feladattal is készült a vendégeknek, melyek egyben mókát, továbbá speciális verseny jelentettek. Először régi kolbásztöltő berendezésekkel, a meghívott hölgyek segítségével kellett a férfiaknak a lehető leggyorsabban a leghosszabb kolbászt megtölteni. A másik kihívást a hurkaevés jelentette, ami első hallásra egyszerűnek tűnik, ám a helyzetet bonyolította, hogy a hurkaszálakat drótra kötötték, és onnan kellett elfogyasztaniuk a résztvevőknek úgy, hogy legalább három darabot vágtak belőle.

A közönség és a versenyzők is jól szórakoztak a feladatokon, az abszolút győztes dr. Palkovics László lett, hisz mindkét számban a leggyorsabbnak bizonyult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában