A nap képe

2024.03.12. 20:30

Értékteremtő megemlékezés gyerekeknek

Benedek Bálint

Értékteremtő megemlékezés gyerekeknek

Fotó: Szakony Attila

A Kiskanizsai-iskola diáksága és tantestülete az 1848. március 15-ei eseményeket feldolgozó műsorral emlékezett meg a forradalomról és a szabadságharcról. A különleges műsor összeállítása Hosszú Ágnes tanár nevéhez kötődik, aki igyekezett ezzel is sok új ismeretet adni a diákoknak.

 

Pilvax kávéházat rendeztek be, lovashuszárok részvételével viselet- és fegyverbemutatót tartottak, de lovas markotányosnő is tiszteletét tette a tanulók legnagyobb örömére. Aztán a tornaterem interaktív fővárossá alakult, korabeli viseletben jelentek meg a gyerekek és a tanárok. A történelmi valóságnak megfelelően óráról órára haladtak az akkori események alapján: a Pilvax kávéház után az egyetemre mentek, ott megszólították az értelmiségi fiatalokat, majd elhangzott a Nemzeti dal, felolvasták a 12 pontot, amelyet később Landerer és Heckenast nyomdájában a Nemzeti dallal együtt, cenzori engedély nélkül kinyomtattak. Délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál tartottak nagygyűlést, majd a tömeg átvonult Budára, ahol kiszabadították a bebörtönzött Táncsics Mihály újságírót, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában