"Klímakirakós" vetélkedő a nagykanizsai Csónakázó-tó partján

2024.05.12. 11:00

Hulladékot gyűjtöttek és kipróbálhatták a körforgásos amőbát

Nagykanizsán „Klímakirakós” címmel környezettudatos családi napot szervezett szombaton a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ a Csónakázó-tó partján.

Benedek Bálint

A szervezők és a résztvevők az Eötvös térről indultak a Csónakázó-tó partjára, gyalog, futva és kerékpár nyergében

Fotó: Benedek Bálint

A program az Eötvös térről indult, ahonnan a résztvevők kerékpárral, gyalog, vagy futva érkezhettek ki a tópartra. Sőt, aki bevállalta még egy hulladékgyűjtő zsákot is magával vihetett és gyaloglás vagy éppen kocogás közben az útvonalon összegyűjthette a hulladékot. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel és önkéntesen tisztították meg Nagykanizsa ezen szakaszát. Aztán a tópartra érve az egyik árnyas fa alatt megtalálhatták a PEN-sátrat, ahol regisztrálhattak és elindulhattak a tíz állomásponttal színesített környezettudatos családi vetélkedőre. A résztvevőknek különböző fenntarthatósággal kapcsolatos feladatokat kellett teljesíteniük és törekedniük kellett arra is, hogy környezettudatosak maradjanak.

Testzsír-mérés a dietetikusok állomáspontján
Fotó: Benedek Bálint

Érdekességekkel is készültek a szervezők, például egy ruhával letakart akadálypályán azt kellett felismerniük a résztvevőknek milyen anyagra léptek. Ezen kívül nagy derültséget okozott a körforgásos amőba játék: a tojástartóban lilahagymával és dióval dönthették el a nevezők ki tud jobban koncentrálni.

- A környezettudatos nevelés most már a pedagógiai módszertanokban is megtalálható és a mindennapok részévé vált - fogalmazott megnyitójában Gerencsérné dr. Berta Renáta, a a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ megbízott főigazgatója. - A gyerekek sokat hallanak erről, így inkább a felnőttek felé fordultunk. Élménydús nappal készültünk, hiszen játékosan és vidáman lehet a legjobban elsajátítani a körforgásosság lényegét.

Körforgásos amőba, a 14 éves Gerencsér Bence édesanyjával Gerencsérné dr. Berta Renátával játszott
Fotó: Benedek Bálint

Az egyik állomáspontnál például a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház dietetikusai, dr. Faricsné Hári Vera az élelmezési osztály vezetője és a szívbeteg egyesület képviselői kvízekkel várták a versenyzőket. Ezen kívül a résztvevőknek lehetőségük nyílt testzsír és vérnyomás mérésre is és egyéb hasznos tanácsokat hallhattak az étkezéssel kapcsolatban is.

A Csónakázó-tó partján kitűnő időjárás fogadta a versenyzőket
Fotó: Benedek Bálint

A nap folyamán a kistermelők kitelepültek a tópartra, többen bemutatókkal is kedveskedtek a látogatóknak. Ezt követően hulladék szelektálási bemutató is várta az érdeklődőket, majd zárásként egy tombolasorsoláson értékes ajándékok találtak gazdára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában