Több ilyen emberre lenne szükség…

2024.05.30. 07:00

Kiállítás Giesswein Sándor életéről és munkásságáról Keszthelyen

Giesswein Sándor életét és munkásságát bemutató roll-up kiállítás nyílt a keszthelyi Balaton Színház aulájában. Az egy héten át látható tárlat része a Kereszténydemokrácia nagyjai című tárlatsorozatnak.

Péter B. Árpád

A keresztény szellemiség példája. A tárlatnyitón (b-j) Harrach Péter, Sáringer-Kenyeres Tamás, a KDNP keszthelyi elnöke és Manninger Jenő

Fotó: Belovári András

A Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete révén Keszthelyen is látható történeti anyag az 1856-ban született és 1923-ban elhunyt politikus életét és munkásságát idézi fel, bemutatva keresztényszociális szervezői, lelkipásztori és országgyűlési képviselői tevékenységét. Vele kapcsolatban Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese felidézte: a nyolc nyelven beszélő tudós levelező tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának, és számos társadalmi szervezetben vállalt tagságot.

A keresztény szellemiség példája. A kiállításmegnyitón (b-j) Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, Harrach Péter, Manninger Jenő és Sáringer-Kenyeres Tamás, a KDNP keszthelyi elnöke
Fotó: Belovári András

A politikus emlékeztetett, Giesswein Sándor a marxista ideológiával szemben fogalmazta meg a keresztényszociális segítségnyújtás alapjait, s ő hívta életre az első magyar munkásegyesületet, amely nem az osztályharcos ideológiára, hanem a keresztény szemléletben rejlő kiegyensúlyozottságra alapozta tevékenységét.

A keresztény szellemiség példája. A tárlatnyitón (b-j) Harrach Péter, Sáringer-Kenyeres Tamás, a KDNP keszthelyi elnöke és Manninger Jenő, illetve az érdeklődők egy csoportja
Fotó: Belovári András

Harrach Péter úgy fogalmazott: Giesswein Sándor lelkipásztorként is értékteremtő munkát végzett, s húsz éven át tartó képviselői tevékenysége során is mindig a keresztény szellemiséget jelenítette meg.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere azt emelte ki, nem véletlenül került Giesswein Sándor mellszobrára, hogy a béke és a szeretet apostola volt, életét pedig a rászoruló emberek életminőségének javítására tette fel. Azt mondta, több ilyen emberre lenne szükség a közéletben, ma is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában