Tehetséges növendékek

2024.05.14. 16:00

Második helyezést értek el a zongoristák

Második helyezést ért el korcsoportjában a Lenti Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Gaál Eszter és párja, Rétvári János, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám AMI növendéke a Veszprémben megrendezett XIII. Országos Négykezes és Kétzongorás versenyen.

Korosa Titanilla

Gaál Eszter szorgalmasan gyakorol Bécs Tímea irányításával

Fotó: Korosa Titanilla

A zalabaksai Gaál Eszter a Lenti Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola egyik legeredményesebb növendéke. A 6. osztályos ifjú hölgy már neves zongoraművészekhez jár kurzusokra. Vele, felkészítő tanárával, Bécs Tímeával és az iskola igazgatójával, Rákos Szilviával beszélgettünk az országos második hely apropóján.

Esztertől megtudtuk, hogy dédnagyapja játszott zongorán, ő szerettette meg vele hangszert és tanította.

- Már kétévesen odaültem a billentyűköz és próbáltam játszani, és az érdeklődés megmaradt, beiratkoztam Lentiben a zeneoviba, majd első osztályban a zeneiskolába és azóta tanulom és gyakorlom a zongorajátékot – mondta lelkesen. - A kedvenc zeneszerzőm Beethoven jelenleg. Általában már reggel leülök a zongorához, ha pedig dühös vagyok, a zongorázás az, ami lenyugtat.

Bécs Tímea hozzátette, hogy Eszter valóban ügyes zongorista, az órákon és az otthoni gyakorláson kívül az iskolai szünetekben is gyakran leül a zongorához. Doppingolja a versenyhelyzet, a megmérettetések szárnyat adnak neki, és már kisiskolás korában szép eredményeket ért el versenyeken. Könnyen veszi az akadályokat, viszont a finom műhelymunkához még kicsit türelmetlen.

Nagy lendületet adott neki a tavalyi egyhetes nyári veszprémi zongoratáborban eltöltött idő, ahol a közös muzsikálásra buzdítják a gyerekeket. Itt már zalaegerszegi társával kipróbálták a közös zenélést és készültek az országos négykezes versenyre, ahova aztán a területi válogató után kerültek be. Korcsoportjukban hét páros szerepelt.

Eszter idén arany nívódíjas lett a IX. Zala Vármegyei Bartók Béla zongoraversenyen, ezüst minősítést ért el a XXII. SISTRUM Zongoraversenyen, szintén ezüst minősítést kapott az 56. Ifjú Muzsikusok Fesztiválján Győrben.

Több zongora mesterkurzuson vett részt: a Cziffra-fesztiválon Zalaegerszegen Balázs János zongoraművész hallgatta meg a fiatal tehetségeket és adott tanácsokat. Tavaly szintén Zalaegerszegen a Fesztivál Akadémia közreműködésével tartott kurzuson járt, illetve Pécsen a XII. Tehetséges Zongoristák Regionális Találkozóján is szerepelt, míg nyaranta zenei táborokban igyekszik tudását fejleszteni.

A zongora mellett a tanulásban is jeleskedik, tanulmányi versenyeken is szépen szerepel, elképzelhetőnek tartja, hogy a zenei pályát választja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában