Különleges kirándulás

2024.05.13. 14:30

Paksra és Kalocsára látogattak a keszthelyi nyugdíjasklub tagjai

Különleges kiránduláson vettek részt a keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub tagjai, az úti cél Paks és Kalocsa volt. A programról Bajzik Lajosné klubtitkár küldte az alábbi beszámolót.

Szabó Judit

A kiránduló csoport

Fotó: Bethlen Gábor nyugdíjasklub

"A Paksi Atomerőmű előírt követelményeinek eleget téve, jó korán indult a társaság az izgalmasnak, érdekesnek ígérkező programjára. Nem kellett csalódniuk. Az MVM Paksi Atomerőmű Magyarország első és egyetlen működő atomerőműve, 1969 és 1987 között épült meg. A városnyi létesítményben „felvezető” segítsége nélkül nehéz a kiigazodás. A területén lévő Atomenergetikai Múzeum Európában egyedülálló módon mutatja be az atomenergetika és a Paksi Atomerőmű történetét, ahol a laikus látogató is érdekfeszítő tárlatvezetéssel kap betekintést, elsősorban az erőmű megszületéséről, néhol nehézségekkel küzdő beüzemeléséről, tudósokról, nagyfokú biztonságról. A látogatóközpontban tovább bővült a tudnivalók sora. Magára az üzemre történő belépés szigorú szabályok – elsősorban balesetveszély elkerülése érdekében – mentén zajlik, sisak, szemüveg, fülvédő használatával, s itt tovább bámulhatott az avatatlan szem. Nagy élmény volt a vezérlőterem, a csarnoknyi „blokkok”, turbinák, generátorok megtekintése, az objektum működésének megértése.

A meglátogatott második város Kalocsa volt, és ott az érseki múzeum, kanonokház pompáját csodálhatták meg, ahol történeteket elbeszélő, falfestéssel díszített főpapi enteriőr volt látható. Reverendák, talárok, miseruházatok változatos színekben, művészeti, fényűzött, hímzéssel kivarrott öltözékek, a tárlókban kialított egyházi ereklyék, ékszerek gazdagságát mutatták be. A múzeummal szemben a barokk Nagyboldogasszony-főszékesegyház  csodálatos architektúrájában lehetett gyönyörködni. A bejárat felett húzódik a hatalmas méretű orgona. Márvánnyal burkolt főoltára csavart oszlopokon nyugszik, fölé különleges kivitelezésű baldachint emeltek.

A látnivalók különlegességét, egyedi szépségét befogadók és azt megcsodálók cukrászdai édességekkel, frissítőkkel kényeztették magukat, s az idő előrehaladtával, élményekkel gazdagodva hazafelé vették az irányt."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában